Bănci și Asigurări

Cursul da semne de stabilizare dupa trei zile de cosmar

Cursul da semne de stabilizare dupa trei zile de cosmar
25.01.2008, 19:12 11

Piata valutara de la Bucuresti s-a calmat, cotatiile stabilizandu-se in banda 3,75-3,77 lei pentru un euro, pe fondul unei scaderi a apetitului pentru tranzactionare.
BNR a calculat ieri un curs de 3,7695 lei pentru un euro, cu 0,6 bani peste nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,38 bani, coborand la 2,5773 lei.
Stabilizarea leului a venit in contextul in care celelalte monede de pe pietele emergente vecine au inregistrat aprecieri. Totodata, dobanzile pe termen scurt au urcat la Bucuresti la niveluri ridicate, de 8,5%-9,25% pe an, pe fondul unei cereri mari de lichiditati. Astfel, desi BNR a organizat ieri o licitatie pentru a absorbi lichiditatile in exces, nicio banca nu a dorit sa plaseze lei la dobanda de 8% pe an.
"In aceasta perioada companiile isi platesc impozitele catre stat, astfel ca sunt iesiri importante de fonduri de pe piata. Ma astept ca dobanzile sa ramana la niveluri destul de ridicate si in zilele urmatoare", a comentat Dragos Balaci, dealer-sef al ABN Amro Bank. El spune ca, atat timp cat monedele de pe pietele vecine se intaresc, este putin probabil ca euro sa mai aiba forta sa urce semnificativ la Bucuresti. La inchiderea pietei de ieri, cotatiile marcau o crestere usoara fata de inceputul zilei, la 3,7660 lei pentru un euro. Volumele tranzactionate ieri pe piata au fost mai mici decat in zilele precedente. Clientii comerciali locali au preferat sa cumpere valuta, profitand astfel de scaderea cotatiilor, dupa ce in primele zile ale saptamanii euro se apropiase de pragul de 3,8 lei.
Stabilizarea cotatiilor vine dupa ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat la inceputul saptamanii ca se asteapta ca leul sa aiba forta sa reziste in fata euro si chiar sa recupereze teren la un moment dat. Totodata, el a aratat ca banca centrala ar putea sa intervina chiar de mai multe ori pe zi pentru a tine sub control lichiditatile excedentare, rezultate dupa cheltuielile bugetare foarte mari de la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO