Bănci și Asigurări

Cursul a rămas stabil, dealerii rămânând indiferenţi la creşterea economică din T1 de 3,8%

Cursul a rămas stabil, dealerii rămânând indiferenţi...
16.05.2014, 00:00 383
Cursul a fost destul de stabil joi, învârtindus-se în jurul a 4,429- 4,437 lei/ euro, anunţul privind creşterea economică din T1, de 3,8%, lăsând piaţa indiferentă, dealerii fiind mult mai atenţi pe piaţa monetară la dobânzile la lei, având în vedere că a fost o licitaţie de titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor. La mijlocul zilei, BNR a stabilit un curs de 4,4349 lei/ euro, în scădere faţă de 4,4415 lei în şedinţa de miercuri. Dolarul a fost cotat de BNR la 3,2468 lei/dolar, în creştere de la 3,2387 lei. De la începutul anului, atât euro, cât şi dolarul, au scăzut la Bucureşti, pe fondul unor intrări mai mari de valută din fonduri europene şi de la investitorii pe titluri de stat. Euro a pierdut 1%, iar dolarul 0,2%. Până în prezent, criza din Ucraina nu s-a resimţit negativ la Bucureşti, ci dimpotrivă, România poate fi o ţară beneficiară de intrări de fonduri mai mari, conform unui articol din Bloomberg.
 
Inflaţia nu mai reprezintă o problemă în România, iar anunţul Guvernului privind intrarea în zona euro la 1 ianuarie 2019 implică şi apărarea stabilităţii cursului valutar de către BNR. Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu politica monetară şi relaţiile internaţionale, a spus că în ultima perioadă se observă o creştere uşoară a deţinerilor de titluri de stat ale nerezidenţilor ca efect al realocării unor plasamente din Rusia şi Ucraina către alte pieţe printre care se numără şi România într-o anumită măsură. El a mai spus că stabilirea unei ţinte de adoptare a euro înseamnă consens naţional, susţinere din partea tuturor entităţilor şi reforme suplimentare pentru ca România să fie pregătită să facă faţă unui curs de schimb stabilit în mod irevocabil pentru că activitatea reală va trebui să se ajusteze la paritatea respectivă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO