Bănci și Asigurări

Cursul a crescut uşor în prima oră a şedinţei, la 4,2350 - 4,2380 lei/euro

Autor: Stefan Musgociu

02.09.2011, 11:36 112

Cursul de schimb a crescut uşor, cu 0,2 - 0,3 bani, la 4,2350 - 4,2380 lei/euro, în prima oră a şedinţei interbancare de vineri, într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de valută tranzacţionată.


Primele transferuri au fost efectuate la 4,2370 lei/euro, uşor peste ultimele cotaţii de la finalul zilei precedente, de 4,2330 - 4,2350 lei/euro.
Ulterior, paritatea a scăzut pentru scurt timp la 4,2295 - 4,2305 lei/euro, după care a revenit spre nivelul de la deschidere. Astfel, la ora 10:10, băncile cotau euro la 4,2350 - 4,2380 lei.


"Nu este o zi cu volume şi nici cu volatilitate. Interesul jucătorilor se pare că este pe zlot, care se depreciază cu 0,6% în raport cu euro. Există o notă a departamentului de analiză al Societe Generale în care se mizează pe faptul că zlotul se va deprecia, iar leul se va întări. Probabil acesta este motivul deprecierii zlotului, însă pe leu nu se văd efectele acestei note, din contră, leul se depreciază foarte uşor, iar volumele de tranzacţionare pe piaţa locală sunt foarte reduse. Piaţa poloneză este una dintre cele mai lichide din regiune şi am putea spune una de referinţă, pentru că pe aceasta jucătorii au lichiditate şi pot să intre sau să iasă oricând", a afirmat un dealer.

El a menţionat că forintul era în stagnare în raport cu euro după prima oră a şedinţei de la Bucureşti.

"Nu este activitate intensă pe pieţele internaţionale, pentru că majoritatea jucătorilor aşteaptă publicarea unor date despre dinamica numărului de angajaţi exceptând sectorul agricol în SUA, iar înaintea unor astfel de informaţii este normal ca jucătorii să fie prudenţi şi nu ia poziţii. Totuşi, pe piaţa locală vor fi mişcări doar dacă va fi volatilitate ridicată pe pieţele internaţionale, pentru că în ultima perioadă s-a văzut clar lipsa interesului pentru leu", a mai spus dealerul.
Dobânzile practicate vineri dimineaţă de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au scăzut uşor, la 5% - 5,5%, după ce joi au fost de 5,62% - 6,12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO