Bănci și Asigurări

Cum sunt deciziile luate în unanimitate? Strategii de la BCE lansează scenarii diferite privitoare la dobânzi

Cum sunt deciziile luate în unanimitate? Strategii de la...

Autor: Catalina Apostoiu

14.03.2024, 22:33 124

Preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a ţinut să sublinieze în comentariile de după şedinţa de politică monetară din această lună că decizia de atunci a fost luată în unanimitate. Aceasta a semnalizat cu această ocazie o po­si­bilă reducere a dobânzilor în luna iunie, când banca va avea la dispo­ziţie mult mai multe date.

Totuşi, strategii băncii au scenarii diferite cu privire la dobânzi.

Banca Centrală Europeană tre­buie să taie costurile de finanţare de două ori înaintea pauzei din vară şi de încă două ori înainte de finalul anului, fără a fi influenţată de ceea ce va face banca centrală americană, a declarat Yannis Stournaras, membru al consiliului guvernator, potrivit Bloomberg.

„Vom avea doar puţine infor­ma­ţii noi înaintea reuniunii din aprilie, dar vom avea mult mai multe înain­tea celei din iunie“, a adăugat Stournaras, reflectând comentariile făcute de Lagarde săptămâna trecu­tă. „Cred că pentru a reduce dobân­zile deja în aprilie, vom avea nevoie să vedem economia prăbuşindu-se şi nu mă aştept la acest lucru“, a adăugat Stournaras.

Şi Peter Kazimir, membru al con­siliului guvernator al băncii, conside­ră că aceasta nu ar trebui să reducă dobânzile mai devreme de iunie pentru că oficialii au nevoie de mai multe date pentru a se asigura că inflaţia a fost îmblânzită.

O mişcare prematură ar risca să submineze credibilitatea BCE, a avertizat acesta.

Un alt strateg al BCE, François Villeroy de Galhau crede însă că banca va începe probabil să reducă dobânzile în primăvară, în condiţiile în care „victoria“ împotriva inflaţiei se întrevede, notează Reuters.

Madis Muller, guvernator al băn­cii estone, a subliniat însă că sunt ne­cesare mai multe informaţii înainte ca reducerile de dobânzi să poată începe. Inflaţia se apropie de ţinta de 2%, dar oficialii au în continuare nevoie de mai multă încredere că această tendinţă va persista.

Vicepreşedintele BCE Luis de Guindos consideră la rândul său că sunt necesare mai multe date înainte ca dobânzile să fie reduse.

Întrebat în legătură cu perspec­tivele legate de dobânzi, econo­mistul-şef al BCE Philip Lane a refuzat să ofere detalii, declarând că rolul său înseamnă că nu ar trebui să privească „dincolo de următoarea şedinţă sau două“.

BCE nu trebuie să se grăbească pentru a putea acţiona corect în privinţa reducerilor de dobânzi, a declarat Lane pentru CNBC.

Yannis Stournaras a respins ferm discuţia potrivit căreia ar putea fi problematic sau riscant ca BCE să-şi relaxeze politica monetară înaintea băncii centrale americane.

Însă nici în această privinţă nu există un consens în rândul strategilor BCE. Robert Holzmann a declarat în mod repetat că nu crede că BCE ar trebui să acţioneze prima, chiar şi după ce Lagarde a insistat că instituţia sa va „acţiona independent“, iar alţii au susţinut-o.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO