Bănci și Asigurări

Cum poate fi oprită euroizarea economiei

Autor: Razvan Voican

13.10.2010, 23:57 45

Dacă data adoptării monedei euro de către România se va amâna peo perioadă mai lungă, de peste cinci ani, autorităţile ar trebui săadopte măsuri administrative mai stricte pentru inversareaprocesului deja foarte avansat de "euroizare" a economiei, spuneRăsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

"Dacă ar fi vorba de numai trei-cinci ani până trecem la euro,nu ar mai avea rost, dar dacă am vorbi despre o perioadă mai lungă,de 10 ani, de exemplu, atunci ar fi foarte utile nişte măsuri dereversare a euroizării, de descurajare a folosirii euro ca monedăpentru diferite preţuri. Principalul atu al Poloniei în faţa crizeia fost tocmai faptul că acolo economia nu este euroizată, zlotulfiind moneda de bază".

Euro a devenit moneda în care românii "gândesc" automat atuncicând este vorba despre o achiziţie de valoare mai mare, iarpreţurile locuinţelor, autoturismelor, abonamentelor de telefoniemobilă sau ale biletelor de avion sunt afişate direct în euro. Înplus, creditul în euro a trecut de 60% din totalul creditelorbancare. Ziarul Financiar organizează astăzi o dezbatere ZF Expert privindconsecinţele ponderii foarte mari la care euro a ajuns în economieşi motivele pentru care autorităţile tolerează preţuri afişate îneuro, deşi moneda naţională este leul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO