Cum poate fi oprită euroizarea economiei

Autor: Razvan Voican 13.10.2010

Dacă data adoptării monedei euro de către România se va amâna pe o perioadă mai lungă, de peste cinci ani, autorităţile ar trebui să adopte măsuri administrative mai stricte pentru inversarea procesului deja foarte avansat de "euroizare" a economiei, spune Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

"Dacă ar fi vorba de numai trei-cinci ani până trecem la euro, nu ar mai avea rost, dar dacă am vorbi despre o perioadă mai lungă, de 10 ani, de exemplu, atunci ar fi foarte utile nişte măsuri de reversare a euroizării, de descurajare a folosirii euro ca monedă pentru diferite preţuri. Principalul atu al Poloniei în faţa crizei a fost tocmai faptul că acolo economia nu este euroizată, zlotul fiind moneda de bază".

Euro a devenit moneda în care românii "gândesc" automat atunci când este vorba despre o achiziţie de valoare mai mare, iar preţurile locuinţelor, autoturismelor, abonamentelor de telefonie mobilă sau ale biletelor de avion sunt afişate direct în euro. În plus, creditul în euro a trecut de 60% din totalul creditelor bancare. Ziarul Financiar organizează astăzi o dezbatere ZF Expert privind consecinţele ponderii foarte mari la care euro a ajuns în economie şi motivele pentru care autorităţile tolerează preţuri afişate în euro, deşi moneda naţională este leul.