Bănci și Asigurări

Cum ar schimba şeful BCR, Sergiu Manea, programul Prima casă? Mutarea programului la nivelul autorităţilor locale unde să fie ţintite categorii precum medici, profesori, asistente medicale, învăţători

Cum ar schimba şeful BCR, Sergiu Manea, programul Prima...

Autor: Claudia Medrega

16.03.2024, 10:16 613

Serigiu Manea, directorul general al BCR, a adus în discuţie ideea modificării programului Prima casă prin mutarea acestuia de la nivel guvernamental, la nivelul autorităţilor locale, unde să fie ţintite categorii precum medici, profesori, asistente medicale, învăţători.

“Eu aş schimba programul şi l-aş face <affordable housing> şi aş ţinti exact unde avem deficite calitative, respectiv medici, învăţători, profesori, asistente, infirmiere şi aş duce programul la nivelul autorităţilor locale, după cum văd acestea să direcţioneze, după interesele lor strategice”.

Şeful BCR a amintit că programul guvernamental Prima casă a aparut “într-un moment când puterea de cumpărare a unei naţiuni de proprietari era atât de mică şi de restrânsă încât avea nevoie de un push şi Prima casă a făcut asta.”

Programul Prima casă a fost lansat în 2009, odată cu venirea crizei economice şi financiare şi a continuat până acum, în ultimii ani fiind operate unele modificări. Guvernul a adoptat continuarea programului Noua casă şi în 2024, cu un plafon total de garanţii de 1 mld. lei.

Vorbind la modul general despre subvenţii, şeful BCR a arătat că, în anumite perioade, în anumite cicluri  economice sau în expresia strategiei economice a unui stat subvenţia este un instrument care poate şi trebuie să fie folosit, însă modul în care este folosită subvenţia este critic  Astfel, el susţine că pentru a produce efect subvenţia trebuie folosită în sens de creare de capital şi nu de creare de cash-flow pozitiv. “Adică, în momentul în care o companie, de exemplu, ca să poată rezista în piaţă are nevoie de dobândă subvenţionată ar trebui să ne putem întrebarea dacă acea companie este economic viabilă şi dacă este în interesul statului român să susţină astfel de companii”. În viziunea lui Sergiu Manea, dacă o subvenţie ar fi exprimată printr-un grant de capital spre finalul unei perioade de creditare, de exemplu, şi ultimele 5-6 rate rămase de plătit ar fi subvenţionate şi încorporate în capital, astfel atunci când este folosită subvenţia pentru crearea sau transferul de avere (tangibilă, capital) în acel moment se asigură nişte obiective, inclusiv transmisia în economie. În schimb, adaugă Manea, în momentul în care subvenţia mă ajută să am o dobândă mai mică, ceea ce face businessul profitabil în momentul acela ar trebui să ne gândim.

Legat de diversele moratorii aplicate în perioadele de declin economic, şeful BCR a susţinut ideea că a conduce un sector economic prin moratoriu înseamnă “să-l alienezi”.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO