Bănci și Asigurări

Cu profit dublu la cinci luni, CEC se gandeste sa reduca dobanzile la credite

09.06.2004, 00:00 10

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea fi a doua banca in care statul detine un pachet consistent de actiuni care reduce dobanzile la creditele acordate, dupa ce o reducere similara a fost operata luna trecuta de Banca Comerciala Romana.
"Analizam o posibila reducere a dobanzilor la creditele acordate," spune presedintele CEC, Constantin Teculescu. El a mai precizat ca o decizie va fi luata cel mai probail in zilele urmatoare.
Posibila reducere a dobanzilor CEC survine reducerii dobanzii de interventie a Bancii Nationale cu 0,5%, anuntata luni, declaratiilor de luna trecuta ale primului ministru care recomanda bancilor sa reduca dobanzile, dar si profitulului dublu inregistrat de banca pe primele cinci luni ale anului.
Presedintele CEC spune ca motivatia unei posibile reducere de dobanzi la creditele acordate este aceea de a creste ponderea creditelor in totalul plasamentelor bancii. In prezent doar 16% din activele CEC sunt plasate sub forma de credite, cea mai mare parte a celorlalte active fiind consituite de titluri de stat sau depozite la Banca Nationala. "Consideram o pondere de 25-30% din active plasate in credite este o tinta onorabila pentru o banca de economii asa cum este CEC," spune Constantin Teculescu. In urma cu trei ani doar 5% din activele CEC erau plasate in credite. Finantarile acordate de banca sunt adresate persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii.
Profitul bancii pe primele cinci luni ale anului s-a dublat fata de anul trecut, lucru care s-a intamplat si cu valoarea creditelor acordate. La finalul lunii mai CEC inregistra un profit de aproape 377 miliarde de lei, dublu fata de aceeasi perioada de anul trecut si confirmand tendinta de crestere din primul trimestru. Activele bancii au ajuns la 44.126  miliarde de lei (1,08 miliarde de euro), in timp ce valoarea creditelor acordate se ridica la 7.000 miliarde de lei. Banca a pierdut la finalul anului trecut pozitia a treia in sistemul bancar in favoarea Raiffeisen Bank, iar reprezentantii CEC spuneau ca acest lucru a fost cauzat de aprecierea euro, lucru care nu s-a mai intamplat insa si in acest an. Resursele atrase la finalul lunii mai de CEC insumau 37.620 miliarde de lei.
Banca nu se gandeste inca sa reduca si dobanile la depozitele atrase. "Nu vom umbla la dobanzile acordate la resursele atrase decat daca pe piata se va resimti un efect al reducerii ratei de referinta a Bancii Nationale," spune Teculescu. Reducerea recenta a dobanzii de interventie a BNR este considerata de altfel doar un semnal privind un viitor trend descendent al dobanzilor.
Potrivit acordurilor semnate de Romania cu institutiile financiare internationale, CEC urmeaza sa fie privatizat in perioada 2005-2006. Luni a expirat termenul de depunere a scrisorilor de inters din partea bancilor de investitii si firmele de consultanta specializate pentru selectia serviciilor de consultanta in cadrul procesului de privatizare a bancii. Au fost depuse peste 25 de scrisori de intentie pe care comisia de privatizare a CEC le-a analizat ieri, urmand sa stabileasa o lista scurta cu 5-6 posibili consultanti pentru privatizare.
Dupa trecerea in proprietate privata, banca urmeaza sa isi piarda statutul de special pe care il detin in sistemul bancar, toate depozitele constituite la CEC fiind garantate de stat, singurul actionar al bancii.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO