Bănci și Asigurări

CSALB: Atenţie la firmele care promit ştergerea din Biroul de Credit

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a înregistrat o creştere a numărului de cereri prin care consumatorii solicită ştergerea înregistrărilor din Biroul de Credit, potrivit informaţiilor transmise de reprezetanţii CSALB.

„Asistăm la un fenomen care este deja foarte păgubos pentru mulţi consumatori. Sunt pe piaţă câteva firme care promit radierea înregistrării în Biroul de Credit, iar apoi se îndreaptă în instanţă împotriva consumatorilor pentru recuperarea unor sume care, cel mai probabil, sunt acceptate de aceştia prin contracte care prevăd onorariile acestor intermediari. Pe portalul instanţelor se poate vedea faptul că majoritatea solicitărilor sunt pentru suma de 1.500 de lei, iar în unele cazuri se ajunge şi la executarea silită a consumatorilor care au avut încredere în promisiunea acestor firme“, a transmis Alexandru Păunescu, preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

Soluţionarea cererilor de ştergere din Biroul de Credit nu se poate face printr-un proces de negociere cu banca sau cu IFN-ul, aşa cum se întâmplă, de regulă, în cadrul procedurii de conciliere. CSALB trimite cererile primite către instituţia de credit sau către instituţia financiară nebancară, iar aceasta pot doar să verifice corectitudinea înregistrării consumatorului în această bază de date. Din acest motiv, 9 din 10 cereri care au ca obiect ştergerea din Biroul de Credit sunt respinse de bănci şi IFN-uri, fiind clasate.

Restul de 10% dintre cereri sunt soluţionate amiabil, după sesizarea CSALB. Adică, decizia de ştergere a înregistrării aparţine comercianţilor şi nu mai implică o negociere în cadrul Centrului. Din aceste motive, CSALB recomandă consumatorilor să se adreseze direct băncilor şi IFN-urilor pentru solicitări care vizează Biroul de Credit şi să evite intermediarii care promit sau garantează succesul radierii acestor înregistrări. 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.