Bănci și Asigurări

CSA: Amenzile pentru neasigurarea locuinţei sunt aplicabile din august

CSA: Amenzile pentru neasigurarea locuinţei sunt aplicabile din august

Foto Shutterstock

Autor: Neagu Lidia-Ileana

18.07.2011, 00:05 1001

Primarii vor putea amenda persoanele care nu au încheiat opoliţă de asigurare obligatorie a locuinţei începând cu 5 august2011, potrivit pre­şe­din­telui Comisiei de Supraveghere aAsigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

Interpretarea CSA vine după ce Ministerul Adminis­tra­ţiei şiInternelor anunţase că termenul limită pentru în­che­iereapoliţelor a fost 15 iulie.

"Opinia noastră este că amen­zile se pot aplica de la 5 august2011, dar, bineînţeles, dacă Executivul sau Parla­men­tul vor dorisă modifice legea, CSA va sprijini punerea ei în apli­care conformdispoziţiilor acesteia. După doi ani şi jumătate de la publicareaLegii 260/2008 şi după un an de la emiterea primei poliţe deasigurare obligatorie a locuinţelor nu se mai poate lua în discuţie«primul an» prevăzut la art.33 din lege, în sensul adăugării lui latermenul de 5 august 2011. Într-o interpretare stricto senso, arînsemna ca acest an să fie adăugat de fiecare dată când s-armodifica normele emise de CSA şi Ministerul Ad­mi­nistraţiei şiInternelor, ceea ce ar conduce la amâ­narea la nesfârşit aaplicării Legii 260/2008", a declarat vineri Toncescu.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat căobligativitatea încheierii poliţei are ca ter­men limită 15 iulie2011, in­ter­pretând că primul an de apli­care deja a expirat.Pre­ve­de­rile legislative pot fi in­ter­pre­tate însă şi caper­mi­ţând apli­carea de sancţiuni doar după august 2012, întrucâtpopu­laţia devine obligată să în­cheie poliţe abia după adop­tareanormelor, pu­blicate în Monitorul Oficial la 6 mai 2011.

Toncescu a spus că CSA va înfiinţa o bază de date comună atâtpentru asigurările obligatorii, cât şi pentru cele facultative,care va fi pusă la dispoziţia autorităţilor locale.

Din cele 8,4 milioane de locuinţe existente în Ro­mânia, doar40% sunt asigurate în prezent îm­po­triva calamităţilor naturaleprin poliţe facul­ta­ti­ve sau obligatorii. Din totalul poliţelorîncheiate, doar 7,4% (aproximativ 640.000 de locuinţe) reprezintăpoliţe obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO