Bănci și Asigurări

Criza francilor se va adăuga la pierderile de 7 mld. lei ale băncilor din ultimii cinci ani

Criza francilor se va adăuga la pierderile de 7 mld. lei...

Autor: Ciprian Botea

23.01.2015, 00:08 468

Pentru a converti creditele din franci în euro la un curs din trecut băncile ar putea avea nevoie de capital suplimentar.

Pierderile sistemului bancar au depăşit lejer 2 miliarde de lei anul trecut pe fondul procesului de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante, care s-a reflectat în cheltuieli uriaşe cu provizioanele de risc, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul direcţiei Suprave­ghere din BNR.

Pierderile depăşiseră deja pragul de 2 mld. lei încă din noiembrie, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi pentru unele bănci în contextul crizei actuale a creditelor în franci elveţieni. Este de aşteptat ca restanţele să crească pe acest segment de credite după ce francul s-a apreciat cu 20% într-o singură săptămână şi a ajuns la paritate cu euro.

Cinteză a pledat miercuri în faţa Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor pentru conversia creditelor din franci în euro sau lei la cursul zilei şi nu la un curs anterior (mai scăzut), el considerând că în varianta a doua ar exista chiar pericolul ca unele bănci să ajungă în faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO