ZF 24

Sănătatea băncilor este un element central al soluţiilor Croaţiei şi Poloniei la problema datornicilor în franci elveţieni

Marek Belka, guvernatorul băncii centrale: „La întâlnirea cu guvernul, băncile au luat unanim decizia de a aplica actualele dobânzi negative ale francului elveţian

Marek Belka, guvernatorul băncii centrale: „La întâlnirea cu guvernul, băncile au luat unanim decizia de a aplica actualele dobânzi negative ale francului elveţian

Autor: Bogdan Cojocaru

22.01.2015, 00:03 728

Guvernul Croaţiei va lua în considerare convertirea creditelor denominate în franci elveţieni în împrumuturi în kuna, moneda locală, pentru a rezolva problemele create debitorilor de aprecierea meteorică a francului, în timp ce guvernul Poloniei a propus băncilor să raporteze creditele ipotecare în franci la dobânzile negative din Elveţia.

„Vom lua în considerare posi­bi­li­tatea conversiei creditelor în kuna pen­tru a vedea dacă poate funcţiona. Este important ca băncile să rămână pro­­fi­tabile, dar riscurile trebuie îm­părţite”, a declarat premierul croat Zo­ran Milanovic, citat de Thomson Reuters.

În Polonia, guvernatorul băncii centrale, Marek Belka, a respins ideea de a obliga băncile să convertească împrumuturile în valută în zloţi, apreciind că această măsură este „periculoasă" şi "nu foarte prudentă", întrucât băncile ar trebui să suporte pierderi de peste 10 miliarde de zloţi (2,3 miliarde euro).

"Le-am spus clar băncilor, iar acestea au fost de acord, să ia în considerare aplicarea ratelor negative ale dobânzii. Riscul pieţei afectează atât băncile, cât şi clienţii. Clientul acceptă riscul fluctuaţiei schimbului valutar, în timp ce banca îşi asumă riscul modificărilor dobânzilor", a declarat Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finanţe.

În Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, aproximativ jumătate de milion de persoane au datorii în moneda elveţiană. Aprecierea francului face ca ratele să fie mai mari.

Premierul Ewa Kopacz a cerut au­torităţilor de reglementare să verifice în ce măsură contractele de împrumut per­mit introducerea dobânzilor ne­gative.

Belka a explicat că fixarea cursului de schimb la un nivel anterior aprecierii francului ar însemna încălcarea contractelor bancare.

Lideri din opoziţie au cerut guvernului să acţioneze asupra băncilor pentru uşurarea poverii care apasă pe debitori. 2015 este un an electoral.

„La întâlnirea cu guvernul, băncile au luat unanim decizia de a aplica actualele dobânzi negative ale francului elveţian”, a mai spus guvernatorul. Şocul produs pe piaţa valutară de explozia francului elveţian ar putea topi 10-15% din veniturile băncilor elveţiene, dar impactul cel mai puternic va fi simţit de companiile financiare din Europa Centrală şi de Est, în special de băncile din Austria şi Polonia, spun analiştii.

 „Cred că unghiul mai interesant al poveştii elveţiene este  ce se va întâmpla cu băncile poloneze şi austriece”, a spus Philippe Bodereau, analist al PIMCO.

În Austria, 18% din creditele de retail sunt denominate în franci elveţieni. „Aceasta va cauza presiuni masive într-un sistem bancar care este deja slăbit. Cred că Austria va fi cea la care trebuie să fiu atent în problema francului elveţian”, a explicat Bodereau.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO