Bănci și Asigurări

Cristian Sporiş a preluat oficial şefia Trezoreriei statului

Cristian Sporiş a preluat oficial şefia Trezoreriei statului

Autor: Razvan Voican

27.02.2012, 00:00 169

Premierul Ungureanu a semnat joi, 23 februarie, decizia de numire a lui Cristian Sporiş (foto), fostul director executiv pe trezorerie şi pieţe de capital al Raiffeisen Bank, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, actul fiind publicat în Monitorul Oficial de vineri. Decizia a fost contrasemnată de secretarul general al guvernului, Dezsi Atilla, dar nu a fost anunţată oficial nici de Ministerul Finanţelor, nici de Palatul Victoria.

Aceasta este a doua schimbare din conducerea Finanţelor după numirea lui Bogdan Drăgoi în funcţia de ministru. Sporiş, 35 de ani, preia responsabilitatea administrării datoriei publice a statului în contextul în care cheltuielile cu dobânzile continuă să urce accelerat, bugetul înregistrând în ianuarie un cost majorat cu aproape 43% faţă de ianuarie 2011, până la 676 mil. lei (157 mil. euro).

Ponderea dobânzilor în totalul cheltuielilor bugetare a sărit de la 3,4% în ianuarie 2011 la 4,4%. În acest context se arată dificil de rezolvat conflictul dintre nevoia de lungire a maturităţii titlurilor de stat şi efortul de reducere a costului cu dobânzile, dovadă fiind licitaţia de obligaţiuni pe 15 ani de joia trecută când Finanţele au luat numai 40% din suma programată la randamentul acceptat de 6,98%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO