Bănci și Asigurări

Creşterea economică uriaşă a României a luat prin surprindere analiştii, dar nu reuşeşte să îi convingă că e sustenabilă: UniCredit îşi păstrează rezervele şi estimează o încetinire puternică anul viitor, la 3,5%

Creşterea economică uriaşă a României a luat prin...

Autor: Ştefan Stan

06.12.2017, 11:59 643

Creşterea economică a României de 8,8% a fost confirmată în trimestrul al treilea din 2017, după ce a urcat cu 2,6% comparative cu T2 2017, ajustat senzonier. Expansiunea anuală este cu aproximativ 3 puncte procentuale mai ridicată decât era anticipat de UniCredit şi de piaţă.

Pe partea de ofertă, principalul driver al supra-performanţei în comparativ cu estimările analiştilor de la UniCredit a fost agricultura, datorită recoltei excepţionale de toamna aceasta, care reprezintă 67% din surpriză. Restul ”surprizei” a fost generat de o scădere mai temperată a sectorului construcţiilor, de minus 1% yoy în T3 faţă de -4% yoy în T2, dar şi de o expansiune mai puternică a vânzărilor din retail, de 9,7% în T3, faţă de 8,7% în T2. Activităţile culturale şi taxele au contribuit de asemenea la creşterea economică, cu un plus de 9,2%, respectiv de 7,2%.

Industria a fost în linie cu aşteptările şi a rămas un important driver de creştere, respective 1,8 puncte procentuale contribuţie la creştere, susţinută de producţia industrial europeană puternică. Pe partea de cerere, consumul privat aproape şi-a dublat ritmul de creştere, la 13,1% yoy în T3 2017, faţă de 7,7% yoy în T2 2017, şi continua să fie cel mai important motor al creşterii, fiind responsabil de 91% din expansiunea anuală în T3.  

Creşterea consumului privat nu a declanşat o accelerare corespunzătoare a importurilor, păstrând un ritm de creştere relative stabil, de 11% you în T2 şi T3.

Investiţiile au performat mai bine decât era anticipat, cu o creştere de 8,8% în T3, în timp ce exporturile au scăzut pentru al doileae trimestru consecutive, cu 8,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.  

Creşterea anuală în primele 9 luni este de 7%, semnificativ peste estimările analiştilor. UniCredit anunţă astfel că îşi revizuieşte prognoza de creştere pentru 2017 la aproximativ 6%, dar îşi păstrează rezervele legate de sustenabilitatea creşterii şi estimează o încetinire la 3,5% în 2017.

Rezervele UniCredit vin din cauză că, susţine banca, consumult privat este încurajat de măsuri pro-ciclice, şi îşi va pierde din momentum. Deşi susţinerea din industrie va rămâne puternic, nu va reuşi să compenseze consumul mai scăzut.

Deficitul bugetar a fost de 0,8% din PIB în ianuarie – octombrie 2017, o creştere de 0,2% în primele 10 luni faţă de 2016. Creşterea veniturilor bugetare accelerează la 10,8% yoy, faţă de 8,8% yoy în primele 9 luni din 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO