Bănci și Asigurări

Creşterea economică potenţială a României a scăzut la 1-3%, cred analiştii

Creşterea economică potenţială a României a scăzut la 1-3%, cred analiştii

Foto: Liviu Adascalitei

Autor: Mihaela Claudia Medrega

09.11.2011, 18:27 333

Creşterea economică potenţială, adică cea mai mare rată de creştere economică anuală, care nu antrenează derapaje macroeconomice, a coborât la 1-3 %, potrivit estimărilor analiştilor.

"Cel mai probabil pe termen scurt vorbim de o creştere economică potenţială de 1-2%. Dacă ne uităm la tiparul creşterii economice pre-criză, vedem că a fost bazat pe intrări de capital. Schimbarea modelului de creştere economică durează ani, necesită măsuri de politică economică care să stimuleze economisirea", a declarat Ionuţ Dumitru(FOTO), preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari (AAFBR).

Înainte de criză, când creştere economică se baza în special pe finanţarea externă, potenţialul de creştere al economiei româneşti era estimat la 4-5%.

Referindu-se la resursele creşterii economice potenţiale, Dumitru a amintit de capital şi de forţa de muncă. "Capitalul devine greu accesibil şi mai scump. În ceea ce priveşte forţa de muncă se observă o reducere a aportului la creşterea economică în ultimii 20 de ani, iar proiecţiile demografice sunt dezastroase".

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, a încercat o definiţie plastică a potenţialului de creştere economică: "Dacă creşterea economică este peste PIB potenţial, toată lumea este mulţumită. Dacă economia creşte în termeni reali sub nivelul PIB potenţial, nimeni nu este mulţumit, nu vom simţii în buzunare". O creştere economică peste potenţial vine însă împreună cu o creştere a inflaţiei şi a deficitului de cont curent.

În noile condiţii internaţionale, în care lichiditatea şi resursa externă începe să dispară, Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, estimează o creştere economică potenţială de 2-3%.

Aceeaşi estimare privind creşterea economică potenţială, care nu ar creea dezechilibre interne şi externe, a fost indicată şi de Lucian Anghel şi Cătălina Molnar, senior economist RBS Bank.

În condiţiile în care investiţiile străine tind să nu mai vină în România şi potenţialul de creştere economică este limitat drastic, analiştii au evidenţiat importanţa fondurilor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO