Bănci și Asigurări

Creşterea economică din primul trimestru a fost mai mare decât estimările iniţiale

Creşterea economică din primul trimestru a fost mai...

Autor: Raluca Ghinea

02.07.2014, 10:18 1665

Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Primele date provizorii, din 4 iunie, reconfirmau datele semnal cu un PIB de 127,62 miliarde lei preţuri curente, în creştere cu 3,8% faţă de primele trei luni ale anului trecut.

Revizuirea PIB a avut la bază datele administrative detaliate privind execuţiile bugetare şi date contabile ale companiilor publice reclasate în sectorul "Administraţii publice" utilizate la elaborarea secvenţei complete de conturi a acestui sector; date statistice rectificate, pentru ultima lună din cadrul trimestrului, privind indicii pentru producţia industrială, preţurile producţiei industriale, lucrările de construcţii, cost în construcţii, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, afacerile pentru comerţul cu ridicata, pentru servicii de piaţă prestate populaţiei şi în special întreprinderilor.

Totodată, au fost luate în calcul date statistice suplimentare privind transportul de pasageri şi transportul de mărfuri şi datele rectificate privind importurile şi exporturile de bunuri şi servicii din Balanţa de Plăţi.

Astfel, la scăderea estimării PIB de 1,23 miliarde lei au contribuit valoarea adăugată brută, cu o estimare în minus de aproape 0,79 miliarde lei faţă de datele provizorii iniţiale, şi impozitul net pe produs (diferenţa dintre impozitele pe produs datorate la bugetul de stat - TVA, accize, alte impozite - şi subvenţiile pe produs plătite de la bugetul de stat), cu o revizuire în scădere cu 0,447 miliarde lei.

În funcţie de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat în prezent, pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul I 2013.

INS a revizuit şi aceste date, cu un PIB în scădere cu 1,5 miliarde lei, dar creşterea economică mai mare cu 0,1 puncte faţă de ultimul trimestru, de la primele date provizorii (de la 0,1% la 0,2%), şi cu 0,2 puncte faţă de primul trimestru anul trecut (de la 3,8% la 4%).

"Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a înregistrat o creştere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adăugată brută totală cu 0,2 puncte procentuale, majorându-şi contribuţia la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale; volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs nu s-au modificat", se arată în comunicatul INS.

Institutul precizează că volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în construcţii (+2 puncte) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1,4 puncte).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la 0,1% la -0,4%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate (de la 100,7% la 95,8%, respectiv de la 101,1% la 94,9%), precum şi exportul net de bunuri şi servicii, care a înregistrat o contribuţie pozitivă la creşterea PIB, de 1,2 procente.

Premierul Victor Ponta anunţa la sfârşitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%, iar pentru întregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicări, după misiunea FMI în România, în luna iunie.

Banca Mondială (BM) a îmbunătăţit în iunie prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.

Totodată, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,5% în 2014 şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO