Bănci și Asigurări

Creşterea dobânzilor reprezintă un bun semnal pentru sectorul bancar

Creşterea dobânzilor reprezintă un bun semnal pentru...

Autor: Cristian Hostiuc

17.01.2017, 11:36 532

Creşterea randamentelor titlurilor financiare emise de state reprezintă un bun semnal pentru sectorul bancar, susţine Ewald Nowotny, guvernatorul Băcii Naţionale a Austriei şi membru în consiliul guvernatorilor al BCE(Băncii Centrale Europene).

El a a data ca exemplu obligaţiunile emise de Germania şi Austria, al căror randamente(dobânda efectivă) au crescut în ultimele luni ca urmare a politicilor BCE, dar şi a alegerii lui Donald Trump ca preşedinte ala Americii.

Guvernatorul a făcut aceste declaraţii în deschiderea conferinţei Euromoney de la Viena, cel mai important eveniment pentru lumea financiară din Europa Centrală şi de Est.

El a lăsat să se înţeleagă că o creştere economică mai mare va duce la scăderea şomajului, care apoi va duce la creşterea dobânzilor bancare, ceea ce va fi bine pentru sistemul bancar european.

De mai bine de 2 ani, BCE încearcă să prevină o deflaţie la nivelul Europei pompând sute de miliarde de euro în sistemul financiar în încercarea de a readuce creşterea inflaţiei şi creşterea economică.

Guvernatorul Băncii Austriei spune că acum problema sistemului bancar european o reprezintă rezolvarea situaţiei creditelor neperformante, care deabia acum au început să apară la suprafaţă, când muzica s-a oprit.

Italia este dată ca exemplu negativ pentru valoarea mare a creditelor neperformante, de peste 360 de miliarde de euro.

Hans Jorg Schelling, ministrul de Finanţe al Austriei spune că creditele neperformante, de peste 1 trilion de euro la nivelul Uniunii Europene trebuie rezolvată mai rapid pentru a rezolva problema băncilor şi a le readuce profitabilitatea.

Din păcate, aceste credite neperformante sunt concentrate doar în câteva ţări, ceea ce face procesul de curăţare mai dificil, a menţionat el.

Ministrul spune că băncile trebuie să fie mai profitabile pentru a rezista tuturor şocurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO