Bănci și Asigurări

Creşterea dobânzilor la lei cu un ritm mai rapid faţă de valută determină orientarea tot mai mult spre creditele în valută. Creditarea totală în valută a făcut în septembrie un salt de 20% faţă de aceeaşi lună din 2021, marcând cea mai mare viteză din ultimii 14 ani. Creditele corporate în valută sunt motorul, urcând cu 35%

Autor: Claudia Medrega

26.10.2022, 19:30 1671

♦ Dobânda medie la creditele corporate noi în lei a urcat în septembrie la 9,6%, nivel mai mult decât triplu faţă de cea la creditele corporate în euro, care a ajuns la 3% ♦ Şi la creditele în lei şi la cele în valută împrumuturile corporate sunt locomotive ♦ Ritmul de creştere a creditului privat total (retail şi corporate; lei şi valută) a rămas în septembrie la 16%, ca în august, dar sub nivelul de 16,8% în iulie şi 17,5% în iunie.

Creditele în valută au devenit din nou atractive în acest an pe măsură ce dobânzile la lei au prins viteză depăşind cu mult dobânzile la împrumuturile în valută, astfel că în septembrie creditarea totală în valută a ajuns la un salt de 20% faţă de aceeaşi lună din 2021, marcând cea mai mare viteză din ultimii 14 ani.

Privind retrospectiv, în 2009 - când criza financiară mondială îşi făcea simţită prezenţă în România, după perioada de boom a creditării şi a economiei - ponderea împrumuturilor în valută reprezenta circa 60% din total. Până în 2011, creditele în valută au urcat până la un vârf de 63,7%, pentru ca ulterior să urmeze o tendinţă descendentă, până la un minim de mai puţin de 30% în ultimii ani, conform datelor BNR. În urmă cu mai bine de un deceniu, timp ce mai mulţi ani valuta a făcut „legea“ pe partea de creditare şi a dus la apariţia unui dezechilibru major în care împrumuturile în valută au ajuns să reprezinte peste 60% din total. Ulterior, au fost introduse măsuri administrative de descurajare a creditului în valută şi a fost ajustată dobânda-cheie, scăzând şi dobânzile la creditele în lei aproape de nivelul creditelor în valută, situaţia inversându-se practic şi ducând la dominaţia creditelor în lei în ultimii ani.

Privind evoluţia creditării în valută din prezent pe domenii se observă că împrumuturile corporate în valută sunt acum motorul, urcând cu o viteză de circa 30%, dublă faţă de începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO