Bănci și Asigurări

Crestere record a platilor prin carduri Visa

11.04.2001, 00:00 15



Volumul cheltuielilor realizate anul trecut in Romania prin carduri Visa a crescut cu 97%, pana la suma de 202,5 milioane de dolari. Numarul tranzactiilor a inregistrat o dinamica superioara, de 132%, depasind 7,3 milioane.

"Cel mai important element care arata succesul pe piata il constituie cresterea aproape de dublare a cheltuielilor pe carduri Visa", a declarat Radu Obreja, vicepresedinte Visa CEMEA.

El spune ca in 2000 Romania a cunoscut una dintre cele mai ridicate rate de crestere in ceea ce priveste utilizarea cardurilor Visa in Europa Centrala si de Est. Numarul de carduri Visa emise in Romania a depasit luna trecuta pragul de o jumatate de milion.

Increderea tot mai mare in acest instrument de plata este reflectata si de cresterea cu 59% a numarului tranzactiilor realizate la punctele de vanzare (POS) prin intermediul cardurilor Visa. Dinamica acestora a depasit-o sensibil pe cea a retragerilor de numerar prin bancomate, inca mult mai numeroase.

Platile realizate in diferite puncte de vanzare de pe carduri Visa au insumat anul trecut peste 18 milioane de dolari. "Aceasta reprezinta o crestere foarte promitatoare, de 77%, care arata un trend puternic ascendent", spune Radu Obreja.

Valoarea medie a unei tranzactii realizate in Romania de pe carduri Visa a ramas insa la cel mai scazut nivel din Europa Centrala. Cu 27,6 $, Romania este cu mult in urma Ungariei, care a inregistrat anul trecut un nivel de 65,48 $.

Romanii folosesc in mare masura cardurile Visa cand calatoresc in strainatate. In topul destinatiilor preferate de detinatorii romani de carduri se afla SUA, unde au cheltuit anul trecut 3,4 mil. $, urmata de Germania, cu 3,3 mil.$ si Franta, cu 1,9 mil. $. In acelasi timp, strainii au cheltuit in Romania 77 milioane de dolari pe carduri Visa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO