Bănci și Asigurări

Creditul privat total creşte anemic, cu doar 5%, viteză anuală de trei ori mai mică decât în 2022. Împrumuturile în valută luate de firme continuă să fie motorul creditării totale, dar şi în acest caz ritmul de creştere anual a încetinit în octombrie la sub 20%, de la 40-50% în prima parte a anului

Creditul privat total creşte anemic, cu doar 5%, viteză...

Autor: Claudia Medrega

28.11.2023, 00:07 72

Creditele corporate în valută au avut un plus anual de 19% în octombrie, în timp ce soldul finanţărilor pentru firme în lei a crescut cu doar 1% faţă de octombrie 2022 Dobânda medie la creditele corporate noi în lei a fost preponderent peste 9% în primele opt luni din 2023, dar în toamnă a scăzut sub acest nivel, rămânând totuşi peste dobânda la creditele pentru firme în euro, de 6-7% Creditarea totală în valută (retail şi corporate) a ajuns în octombrie la un ritm anual de creştere de circa 12%, de 6 ori mai mare decât viteza anuală a creditării totale în lei.

Creditarea privată totală a continuat să crească anemic, ritmul anual fiind în octombrie de doar 5%, de trei ori mai mic decât în octombrie 2022, când avansul era de 15%, ascensiunea fiind susţinută în principal de finanţările corporate în valută.

Privind evoluţia de la începutul acestui an se observă că la finalul primului trimestru, în martie 2023, creditul privat avea un avânt de peste 10%, pentru ca la jumătatea acestui an creşterea anuală să coboare spre 6%, iar în august, septembrie şi octombrie să oscileze în jurul a 5%, cercul strângându-se tot mai mult. Pe valute, după un salt anual de aproape 12%, soldul total al creditelor în valută a ajuns la finalul primelor zece luni din acest an până la aproape 121 mld. lei, la apoape jumătate faţă de volumul împrumuturilor private în lei, de 261 mld. lei, care a avansat cu doar 2,2% faţă de finalul primelor zece din 2022, potrivit celor mai recente date ale BNR privind indicatorii monetari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO