Bănci și Asigurări

Creditul privat a scăzut cu un miliard de lei în octombrie. Doar firmele se mai împrumută

Creditul privat a scăzut cu un miliard de lei în octombrie. Doar firmele se mai împrumută

Autor: Ciprian Botea

24.11.2010, 23:54 17

Cea mai slabă dinamică a fost înregistrată de piaţa credituluipenru persoane fizice, unde soldul finanţărilor în lei s-a diminuatcu 2,1% luna trecută, la 36,5 miliarde de lei, în timp ceîmprumuturile în valută au scăzut cu mai mult de un procent, la64,7 miliarde de lei (echivalentul a 15 mld. euro), arată dateleBNR.

"Scăderea creditelor pe partea de persoane fizice are legăturădirectă cu măsurile de austeritate. Lunile trecute impactul acestormăsuri nu a fost foarte vizibil deoarece au existat repatrieri decredite, dar în condiţiile în care nu mai vorbim de repatrieriîncepe să se contureze o imagine mai anemică a pieţei", comenteazăNicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Comparativ cu toamna anului trecut, soldul creditelor în leipentru populaţie a scăzut cu aproape 7%, iar bancherii spun că înprezent doar promoţiile mai mişcă piaţa deoarece reticenţa laîndatorare a clienţilor rămâne ridicată. În plus, nici apetitulpentru creditare al băncilor nu este foarte mare, lucru reflectatde o scumpire a împrumuturilor în ultimele luni.

Cumulat, soldul împrumuturilor în lei a înregistrat un declinlunar de 0,6% în octombrie, la 77,5 milioane lei, iar soldulcreditelor în valută a scăzut cu 0,5%, la echivalentul a 30,3miliarde de euro (129 mil. lei). Declinul general al pieţei a fostatenuat de dinamica creditului pentru companii, care a continuat săavanseze luna trecută chiar dacă într-un ritm mai lent. Soldulfinanţărilor în lei acordate companiilor a ajuns la 41 miliarde leila sfârşitul lui octombrie, în creştere cu 0,8% faţă de lunaanterioară. "Companiile pot să obţină uşor în această perioadă oscădere a ratelor de dobândă la creditele în lei. Era nevoie de oreluare a creditării pe acest segment", apreciază Chideşciuc.

Bancherii spun că pe segmentul companiilor cererea vine înprincipal din partea exportatorilor, mulţi dintre aceştia lucrândîn prezent la capacitate maximă. Totodată, băncile sunt dispuse săfinanţeze companiile în contextul în care văd riscuri mai mici înacest sector comparativ cu segmentul persoanelor fizice.

În paralel, creditul guvernamental a înregistrat o scădere cu0,4% pe parcursul lunii trecute, până la 53,8 miliarde de lei. Faţăde octombrie 2009, creditul guvernamental a crescut însă cu35,2%.

Economisirea populaţiei şi companiilor a continuat însă tendinţadin ultimele luni, astfel că depozitele la bănci au scăzut cu 0,6%în octombrie, ajungând la 168,9 miliarde de lei. Depozitele sunttotuşi cu 4,2% peste nivelul din octombrie 2008, dar ritmul anualde creştere s-a diminuat semnificativ faţă de prima jumătate aanului.

"Anul acesta a avut loc o reducere a depozitelor în sistemulbancar. Chiar dacă procentul nu este foarte mare, îngrijorătoareeste tendinţa. Cred că în 2011 doar o pătrime din numărul celorcare au mai economisit în 2010 ar putea să economisească cu scopulexplicit de a face faţă unor tendinţe adverse din mediul economic",a declarat Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare aDepozitelor Bancare. El a arătat că numărul titularilor de conturia scăzut cu 1,2 milioane de persoane de la începutul acestuian.

Depozitele în valută ale persoanelor fizice au scăzut cu 0,3% înoctombrie, la echivalentul a 39,2 miliarde lei, în timp cedepozitele în valută au avansat cu doar 7 mil. lei, până la 61,5miliarde lei. Declinul economisirii vine în contextul în carevenitul disponibil al populaţiei s-a redus şi în condiţiile în carenici dobânzile oferite de bănci nu mai sunt la fel de tentante caîn trecut. Dobânda medie la depozitele de retail în lei a scăzut înprezent la circa 7,5% pe an, la jumătate faţă de prima jumătate aanului trecut. Dobânzile anuale de două cifre şi incertitudinileprivind situaţia economică au încurajat puternic economisirea peparcursul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO