Bănci și Asigurări

Creditul privat a frânat brusc în iulie, iar depozitele au început să scadă

Creditul privat a frânat brusc în iulie, iar depozitele au început să scadă
24.08.2010, 23:52 24

Populaţia şi companiile s-au împrumutat mult mai puţin în iulie,prima lună din care se aplică măsurile de austeritate adoptate deGuvern, astfel că soldul creditului privat a înregistrat un reculputernic, coborând cu patru miliarde de lei, până la 206,7 mld. lei(echivalentul a 48,7 mld. euro).
Scăderea este determinată în mare parte de impactul de curs avândîn vedere că leul s-a apreciat în iulie cu aproape 2,8% în faţamonedei unice europene, ceea ce a făcut ca soldul împrumuturilor învalută să scadă artificial, la raportarea în lei.
Creditul în lei a înregistrat luna trecută o creştere uşoară de0,2%, până la 78,6 mld. lei, datorită finanţărilor luate decompanii, potrivit datelor BNR. Creşterea este însă mult mai micădecât inflaţia din iulie, de 2,4%.
În acest timp, soldul împrumuturilor în valută a scăzut cu 3,2% înlei, până la 128,1 mld. lei (30,2 mld. euro). Exprimat în euro,creditul în valută a scăzut cu 0,4%.
Bancherii spun că mulţi clienţi au devenit reticenţi în a seîndatora pe fondul măsurilor de austeritate adoptate de Guvern,astfel că cererea de credite rămâne anemică. "Ce­re­rea de crediteeste foarte scăzută, poate chiar mai scăzută faţă de lunileprecedente. Nici Prima Casă 2 nu mai func­­ţio­nează în parametriide până acum. Este în tot sistemul o stare de acalmie", spune unbancher. El apreciază că septembrie ar putea aduce o uşoarărevenire a cererii de finanţări.
Totodată, atât populaţia, cât şi companiile au consumat în iuliebani din depozitele constituite la bănci, astfel că soldul totalacestora a scăzut cu 1,3% faţă de iunie. Depozitele în lei auscăzut cu 0,7%, până la 104,8 mld. lei, în timp ce economiile învalută exprimate în euro au înregistrat o creştere uşoară de 0,5%,până la 14,9 mld. euro (63,1 mld. lei). Exprimat în lei, depoziteleîn valută au scăzut cu 2,3%.
Sumele economiste au scăzut mai repede în cazul populaţiei decât alcompaniilor deoarece românii au avut nevoie de mai mulţi banipentru cheltuieli după majorarea TVA. "A crescut TVA, a crescutinflaţia şi au scăzut salariile, în timp ce dobânzile au rămas camla acelaşi nivel. Toate aceste elemente duc către scădereadepozitelor", explică analistul financiar Dragoş Cabat.
Băncile au continuat în schimb să pompeze bani în finanţareastatului, care are nevoie de fonduri pentru a-şi acoperi deficitul.Creditul guvernamental a ajuns în iulie până la 55 mld. lei, fiindîn creştere cu 4,3% faţă de iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO