Bănci și Asigurări

Creditele pentru case incep sa se ieftineasca

04.12.2001, 00:00 21



Banca Transilvania a redus cu un punct procentual dobanzile la creditele imobiliare in lei acordate populatiei.

Noile dobanzi sunt in prezent de 39% pentru creditele acordate pe termene de la 1 la 3 ani, respectiv 40% pentru creditele in lei acordate pe termen de 3 -10 ani. In acest moment, in piata dobanzile la acest tip de credit variaza intre 35% si 46%.

In cazul Bancii Transilvania, diferenta pentru perioada de creditare difera in functie de scopul finantarii.

Daca imprumutul este solicitat pentru achizitionarea de locuinte, terenuri si constructii de imobile perioada de finantare este de pana la 10 ani. Daca solicitantul va folosi banii doar pentru modernizarea sau amenajari interioare creditul se acorda pe o perioda de pana la 3 ani.

Potrivit informatiilor furnizate de banca, valoarea maxima a imprmutului poate fi de cel mult 70% din valoarea totala a proiectului.

Nu sunt necesari girantii, fiind necesara doar ipoteca asupra imobiliului. . De asemenea, bunurile aduse in garantie vor fi asigurate la o societate de asigurare-reasigurare agreata de banca.

Banca acorda si credite imobiliare in euro sau dolari, dar in acest caz solicitantii trebuie sa aiba venituri constante, echivalente in valuta.

Bancile au inceput in ultima vreme sa se bata pe segmentul creditelor pentru locuinte, incercand sa ofere conditii de finantare mai bune decat ale competitorilor .

Cea mai grea lupta se da si de va da de acum incolo cu privire la dobanzile percepute, a avansului necesar pentru obtinerea unui astfel de imprumut si pe cel al garantiilor - ipoteci si giranti.

Acum printre cele mai active banci pe acest segment sunt Volksbank, Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare, Alpha Bank Romania, sau Casa de Economii si Consemnatiuni.

Creditele se pot obtine in lei sau valuta, dar ca urmare a incertitudinii legate de evolutia monedei nationale in raport cu dolarul sau euro, cele mai recomandate sunt imprumuturile in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO