Bănci și Asigurări

Creditele de consum s-au ieftinit mai repede decat ipotecarele

19.02.2008, 15:07 15

Dobanzile la creditele de consum au coborat anul trecut intr-un ritm mai alert decat in cazul finantarilor ipotecare, atat la lei cat si la euro, arata datele BNR.
Desi in a doua jumatatea a lui 2007 pe piata a aparut o inversare a trendului de ieftinire a finantarilor pentru populatie, in decembrie dobanzile se aflau totusi sensibil mai jos decat erau la sfarsitul anului precedent.
Pentru creditele de consum dobanzile inregistrau insa in decembrie o scadere (fata de decembrie 2006) cu peste 1,5 puncte procentuale atat in cazul finantarilor in lei, cat si in euro, in timp ce la imprumuturile pentru locuinte ajustarea a fost de circa jumatate de punct procentual.
Scaderile mai mari la creditele de consum sunt corelate cu dobanzile mai mari. Pe de alta parte, majoritatea bancherilor au incercat anul trecut sa promoveze mai ales finantarile pentru locuinte, care sunt garantate cu ipoteci si sunt considerate mult mai sigure, in timp ce creditele de consum sunt considerate cele mai riscante.
Cea mai ampla scadere a aparut la creditele de consum in lei. Dobanda anuala efectiva (DAE) medie a coborat in decembrie la 17,26% pe an, cu 1,62 puncte sub nivelul de la sfarsitul anului 2006. Amploarea ajustarii este insa corelata si cu valoarea dobanzilor, aceste credite fiind si cele mai scumpe credite.
Majoritatea dobanzilor au inregistrat un minim in septembrie, iar ulterior au crescut, in conditiile in care majoritatea bancilor au scumpit finantarile, pe fondul intaririi politicii monetare a BNR, dar si a necesitatii de a intari managementul riscului.
Astfel, pentru creditele de consum in lei dobanda a atins un minim de 16,8% pe an in septembrie, dupa care a urcat in octombrie si noiembrie (pana la 17,4% pe an), inainte de a mai scadea un pic in ultima luna a anului.
La creditele de consum in euro dobanda medie anuala a coborat cu 1,53 puncte procentuale anul trecut, pana la 11% pe an, in decembrie. Minimul fusese atins tot in luna septembrie, la 10,63% pe an.
Pentru creditele ipotecare in euro dobanda era in decembrie cu 0,59 puncte mai mica decat in urma cu un an, la 8,1% pe an. Minimul a fost atins insa in iunie, cand dobanda anuala efectiva a coborat la 7,6%, iar ulterior a crescut neintrerupt pana in octombrie.
Ieftinirea creditelor in lei a fost ceva mai consistenta, de 0,86 puncte, dobanda medie ajungand la sfarsitul anului la 10,46%. Si in acest caz, minimul anului fusese atins in septembrie, cand media a coborat la 9% pe an.
BNR a luat in considerare dobanzile la creditele noi acordate, astfel ca statistica a fost influentata si de practica bancilor de a acorda credite cu dobanzi mai mici in primul an de contract, care devin insa variabile ulterior si pot inregistra cresteri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO