Bănci și Asigurări

Credite mai ieftine in lei, posibil mai scumpe in valuta

19.11.2002, 00:00 11

Dobanzile la depozitele bancare continua sa se alinieze la nivelul minim de 15-16% pentru scadenta la o luna, stabilit incepand de acum doua saptamani de liderii pietei. Incepand cu aceasta saptamana mai multe banci printre care Banca Transilvania, Alpha Bank, Banca tiriac sau CEC au anuntat reduceri ale dobanzilor la lei.
"Probabil ca in perioada urmatoare bancile vor mai reduce cu ceva dobanzile pasive (n.r. la depozitele atrase), insa nu este exclus sa asistam si la usoare flcutuatii pentru ca in sistem sunt la ora actuala banci care au nevoi mai mari de lichiditati in lei", spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Pentru scadentele mari, de la sase luni la un an bancile ofera dobanzi in jur de 21-23%. Miscari mai importante incep sa aiba loc si la nivelul dobanzilor practicate la creditele in lei, care incep incet incet sa coboare sub pragul de 30%, unde au stationat mai multe luni de zile.
In ceea ce priveste evolutia dobanzilor la creditele in lei, presedintele ARB apreciaza ca acestea vor merge cel mai probabil in jos. "Nu putem spune acelasi lucru despre dobanzile la creditele in valuta pentru ca masurile recente luate de Banca Nationala nu fac altceva decat sa ne oblige sa scumpim creditul in valuta. Deci dobanzile la imprumuturile in valuta nu vor mai scadea, pentru ca nici nu mai avem unde sa le ducem in jos. Poate vom vedea chiar o usoara crestere", spune Ghetea.
BCR a fost pana acum singura care a anuntat o reducere a dobanzilor la creditele in lei dupa anuntul Bancii Nationale privind reducerea rezervei minime obligatorii la lei, in paralel cu majorarea rezervei minime la dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO