Bănci și Asigurări

Creditarea a căzut cu 7 miliarde de lei anul trecut. Băncile încă n-au găsit clienţi nici pentru finanţări în lei

Creditarea a căzut cu 7 miliarde de lei anul trecut....

Autor: Ciprian Botea

28.01.2014, 00:07 377

Bancherii au încheiat anul trecut cu un stoc de credite acordate companiilor şi clienţilor individuali de 218,5 miliarde de lei (49 mld. euro), în scădere cu echivalentul a 7 miliarde de lei faţă de luna decembrie 2012, potrivit datelor agregate de BNR.

2013 este astfel primul an de scădere în termeni nominali a soldului creditului privat din România. Creditarea a scăzut de la o lună la alta în ultimul trimestru al anului trecut, în pofida scăderii dobânzilor, după ce în septembrie apăruseră unele semne de revigorare a cererii de împrumuturi. Creditele în lei au crescut uşor anul trecut, dar evoluţia acestora nu a putut compensa prăbuşirea vânzărilor de finanţări în valută.

„Principala sursă de îngrijorare este faptul că stocul creditelor acordate sectorului privat a continuat să se restrângă deÅŸi ratele de dobândă au scăzut. Această dinamică sugerează că sistemul bancar se confruntă cu o problemă structurală de cerere. ÃŽn aceste condiÅ£ii, există riscul ca relaxarea condiÅ£iilor monetare să aibă un efect limitat asupra creditării“, comentează Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Å¢iriac.

WikiZF: Profilul companiei UniCredit Å¢iriac

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO