Bănci și Asigurări

Cota unica impulsioneaza piata asigurarilor spre 4-5 mld. euro

30.05.2006, 00:00 13

Introducerea cotei unice va duce piata spre 4-5 miliarde de euro in 2010, deoarece a lasat mai multi bani la dispozitia populatiei si a companiilor, estimeaza presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan.

"Este probabil ca industria asigurarilor sa creasca pana la 4-5 miliarde euro in 2010, conform noilor evaluari", afirma Crisan.

In toamna anului 2005, Crisan estimase pentru articolul privind asigurarile din Anuarul ZF "Romania 2010" ca piata va ajunge la 3 miliarde de euro in 2010, dar cresterea mai rapida decat asteptarile de anul trecut si de anul acesta a schimbat prognozele.

In 2005, piata asigurarilor a fost de 1,22 miliarde de euro, iar atingerea nivelului previzionat de presedintele CSA presupune un ritm mediu anual de crestere a pietei de circa 40%. Anul trecut, ritmul de crestere al pietei a fost de peste 40%, dar acesta a fost influentat si de aprecierea leului fata de euro.

"Cota unica a lasat mai multi bani firmelor si populatiei, astfel incat acestia au cumparat mai multe asigurari. Conform statisticilor, asigurarile de viata cresc odata cu nivelul de trai, iar anul trecut acestea au avut un ritm de crestere mai inalt decat estimarile initiale", sustine presedintele CSA.

Piata asigurarilor de viata a atins anul trecut valoarea de 286 de milioane de euro, cu 55% in euro mai mult decat in 2004, iar Crisan crede ca pana in 2010 aceasta va ajunge la un miliard de euro. Insa la o piata de 5 miliarde de euro inseamna ca va fi cel putin o companie cu o cifra de afaceri de peste un miliard de euro? "Da. Este posibil sa avem o companie cu afaceri apropiate de un miliard de euro", crede Crisan.

In 2005, cea mai mare cifra de afaceri (prime brute subscrise) a avut-o Allianz-Tiriac, cu 239 mil. euro, care pentru anul acesta asteapta afaceri de aproape 290 mil.euro.

Piata va fi impulsionata de cresterea asigurarilor de sanatate, dar si de asigurarea obligatorie a locuintelor, proiectata sa intre in vigoare anul viitor.

Crisan mai estimeaza ca in viitorul apropiat vor fi companii de asigurari mari care vor iesi pe pietele din tarile vecine, la fel ca in cazul companiilor din alte industrii, cum sunt Mobexpert, Altex sau BitDefender.

"Exista companii romanesti care au deja forta sa iasa pe pietele vecine, unde exista linii de asigurare neacoperite pe care pot prezenta oferte competitive", a mai spus Crisan.

Jucatorii din piata asigurarilor spun ca o piata de 4-5 miliarde de euro in 2010 este o proiectie optimista si ca introducerea cotei unice nu a impulsionat direct piata asigurarilor, ci a avut un impact asupra cererii de credite, care a determinat cresterea vanzarilor de asigurari complementare creditelor.

"Mi-e greu sa cred ca introducerea cotei unice a impulsionat atat de mult piata asigurarilor. Cota unica a impulsionat indirect aceasta piata, prin cresterea creditului neguvernamental. De altfel, cel mai mare ritm de crestere l-au inregistrat anul trecut asigurarile de credite si garantii (polite cumparate de banca pentru a se asigura impotriva riscului de nerambursare - n. red.) si companiile care colaboreaza cu banci", spune Marius Onofrei, director de comunicare la Allianz-Tiriac.

Mihnea Tobescu, directorul general al AIG Romania, spune ca introducerea cotei unice a influentat intr-o oarecare masura piata asigurarilor, dar ca motorul acesteia vor continua sa fie asigurarile auto.

"Va creste mult piata RCA, ca urmare a unificarii cu asigurarea Carte Verde si a introducerii unor tarife europene", sustine Tobescu. In tarile UE asigurarea RCA costa cateva sute de euro, fata de circa 50 de euro in Romania.

Piata asigurarilor a primit anul trecut un impuls semnificativ de la asigurarile de viata, auto si de locuinte, datorita cresterii creditului neguvernamental.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO