Bănci și Asigurări

Companiile private tind sa egaleze ponderea statului in datoria externa

25.01.2005, 00:00 15



Incet, dar sigur, statul este ajuns din urma de firmele private cand vine vorba de imprumuturile de pe piata externa: la sfarsitul lunii noiembrie 2004, ponderea creditelor externe contractate de entitati publice in totalul datoriei externe a Romaniei scazuse la 57,4% fata de 63,4% la inceputul anului trecut.



Imprumuturile angajate de companii private de pe pietele externe cresc din ce in ce mai repede, in timp ce datorie publica externa a ajuns sa inregistreze chiar scaderi.



La 30 noiembrie 2004, Romania a inregistrat o datorie externa pe termen mediu si lung de peste 17,5 miliarde de euro, in crestere cu 12,1 %fata de 31 decembrie 2003.



In acelasi timp, soldul datoriei externe publice si public garantate a depasit 10 miliarde de euro, reprezentand 57,4 % din datoria externa pe termen mediu si lung (fata de 61,8 %la 31 decembrie 2003). Datoria externa privata s-a situat la 30 noiembrie 2004 la 7,48 miliarde de euro, fiind cu 25 %mai mare decat la sfarsitul anului trecut.



Cea mai buna ilustrare a vitezei de crestere a datoriei externe private? Datoria publica externa a scazut in luna noiembrie cu 126 milioane de euro, insa totalul datoriei externe pe termen mediu si lung a continuat sa urce, soldul inregistrand un plus de circa 40 milioane de euro.



Practic, majorarea cu circa 15% a datoriei externe a Romaniei in decurs de unsprezece luni din anul 2004 poate fi pusa in cea mai mare masura pe seama cresterii cu 34% a creditelor externe pe termen mediu si lung contractate de companii private.



Isi spune inca o data cuvantul atractivitatea finantarilor externe, din ce in ce mai la indemana in conditiile imbunatatirii perceptiei asupra riscului de tara. Companiile private nu-si permit sa astepte pana cand costul finantarii in lei, mai ales pe termen mediu si lung, sa coboare la niveluri comparabile cu cel al finantarii in dolari sau euro.



Orice statistica legata de evolutia creditului arata discrepanta dintre finantarile in lei si cele in valuta, primele inregistrand solduri semnificative mai degraba in cazul scadentelor scurte.



Numai in luna noiembrie, datoria externa privata a urcat cu circa 166 milioane de euro comparativ cu luna precedenta. De unde vin banii? Creditorii privati detin ponderea majoritara, cu circa 82% din totalul sumelor acordate, in timp ce aproximativ 12% din bani vin de la asa-numitele institutii multilaterale, precum BERD sau BEI, iar 5% reprezinta investitii de portofoliu.



Tendinta de crestere a datoriei externe private este sustinuta cu precadere de finantarile atrase de bancilor comerciale si care acorda mai departe clientilor credite in euro si dolari.



La sfarsitul lunii noiembrie, pasivele externe ale bancilor se apropiau de 3,4 miliarde de euro, consemnand o crestere de circa 77% fata de inceputul anului. Creditele contractate pe termen mediu si lung insumau 1,85 miliarde, mai mult decat dublu comparativ cu ianuarie 2004.



Pietele externe asteapta insa cu nerabdare si revenirea statului roman cu o noua emisiune de euroobligatiuni, mai ales ca anul acesta ajunge la scadenta una din seriile vechi. Numai ca Ministerul Finantelor nu are inca defnitivata strategia de finantare a deficitului bugetar, respectiv de refinantare a datoriei publice pe 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO