Bănci și Asigurări

Comerciantii incep sa agreeze plata cu cardul

15.04.2004, 00:00 25



Eforturile conjugate ale bancilor pe de o parte si cele ale emitentilor de carduri (Visa si MasterCard) pe de alta parte si-au atins scopul. Numarul comerciantilor care accepta carduri la plata creste de la o luna la alta destul de vizibil.



In ultimele cinci trimestre, numarul punctelor de desfacere administrate de Romcard a crescut in medie cu 205 locatii pe luna. Potrivit informatiilor aparute pe site-ul din domeniul platilor fara numerar www.no-cash.ro numai in primele trei luni din acest an, au intrat in reteaua de acceptare a cardurilor la plata peste 460 de noi locatii comerciale. La sfarsitul lunii martie 2004, totalul punctelor de desfacere administrate de membrii Romcard (BCR, BRD, Banca Tiriac si Raiffeisen Bank) a ajuns la aproape 9.250 de locatii.



Reteaua de acceptare a cardurilor mai cuprinde si POS-urile care sunt montate la casieriile bancilor comerciale. Numarul acestora este de aproximativ 1.000. La acestea se adauga si cele ale bancilor care nu sunt membre Romcard - Banc Post si Banca Transilvania, si care au instalate POS-uri la comercianti. Numarul POS-urilor montate de acestea este in jur de 2.200.



Prin punct de desfacere se intelege orice sucursala bancara dotata cu POS, benzinarie, restaurant, supermarket sau orice alt comerciant care poate avea instalate unul sau mai multe POS-uri sau imprintere.



"Tendinta de crestere a punctelor de acceptare a cardurilor este evidenta. Cu toate acestea, bancile comerciale realizeaza periodic si rezilieri de contracte cu comerciantii care nu efectueaza nici o tranzactie timp de mai multe luni (majoritatea cazurilor) ori au activitate frauduloasa", a declarat Marin Mitroi, director RomCard citat de www.no-cash.ro.



"Agentii economici care au montate terminale de acceptare a cardurilor, dar nu realizeaza tranzactii timp de mai multe luni si nu au justificari obiective ar trebui sa fie raportati de bancile comerciale pentru a fi controlati de echipele de control ale Ministerului de Finante, deoarece, de cele mai multe ori, urmaresc realizarea de venituri frauduloase" spune Sergiu Cone, analist pe piata cardurilor.



O bariera importanta in calea folosirii cardurilor o constituie "cultura" numerarului. Romanii prefera cumparaturile dese si de valoare mica, pentru care este mai comoda plata cu numerar. De asemenea, se poate vorbi si de o bariera pshihologica, generata de existenta sentimentului de reticenta fata de pastrarea banilor la indemana bancii, asimilata cu o pierdere a independentei financiare.



Se estimeaza ca in acest moment se afla in circulatie un numar de peste 5 milioane de carduri valide carora le corespunde o valoare anuala a tranzactiilor de peste 2 mld $. Cum 80% din carduri sunt de salarii, iar in Romania sunt 4,5 milioane de salariati, se poate spune ca si aici cardul a devenit un fenomen de masa. Cu toate acestea, la opt ani de la emiterea primului card, cumparaturile prin carduri la comercianti detin o pondere foarte mica din valoarea tranzactiilor.



Pentru cresterea gradului de acceptare si folosire a cardurilor, guvernul se lauda ca va lua o serie de masuri. Dintre acestea se distinge initiativa de a oferi o reducere de pana la 5% pentru produsele platite cu cardul. Ramane totusi de vazut daca aceasta initiativa laudabila va fi pusa in practica.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO