Bănci și Asigurări

Clientii prefera imprumuturile cu scadente mai lungi

21.01.2005, 00:00 20



Ponderea detinuta de creditele acordate pe termene medii si lungi (peste un an) in totalul creditarii a crescut pe parcusul anului trecut cu trei puncte procentuale, ajungand la 57%, arata datele Centralei Riscurilor Bancare.



Centrala monitorizeaza expunerile fata de un singur debitor care depasesc 200 de milioane de lei si reprezinta 81,2% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de catre sistemul bancar.



Cresterea ponderii a fost determinata de dinamica accentuata a acestui segment, care a inregistrat o crestere cu 49%, pana la un total de 315.189 de miliarde de lei (8 miliarde de euro) la sfarsitul lunii noiembrie. Acesta depaseste cu 9% ritmul de crestere al soldului total al creditelor.



Aceste date confirma declaratiile bancherilor, care au subliniat in mai multe randuri tendinta de crestere a termelor pe care sunt imprumutate sume. Aceasta crestere a scadentei creditelor implica insa costuri mai mari de refinantare, mai ales in contextul in care depozitele plasate de clienti au scadente reduse (de pana la un an), acestia fiind reticenti in a-si imobiliza fondurile pe perioade indelungate. Aceasta a determinat bancile sa introduca in portofoliile de produse de economisire depozite cu scadente mai lungi, dar si instrumente de economisire de tranzitie - conturile de economii, care permit accesul la fonduri, dar incurajeaza mentinerea acestora la banca



Astfel, ponderea detinuta de creditele pe termen scurt a scazut la 43%, in conditiile in care soldul acestora a inregistrat o majoarare de 30% in primele 11 luni ale lui 2004, pana la 232.439 de miliarde de lei (aproximativ 6 miliarde de euro).



Cea mai importanta crestere au inregistrat-o creditele pe termen lung. Soldul acestora aproape s-a dublat, ajungand la 112.556 de miliarde de lei (2,8 miliarde de euro). Soldul creditelor pe termen mediu (1 - 5 ani) a ajuns la 202.633 de miliarde de lei (5,1 miliarde de lei).





Din punctul de vedere al tipului, cea mai importanta pondere in structura creditarii o detin creditele de trezorerie. Soldul acestora ajunsese la sfarsitul lui noiembrie la 231.109 miliarde de lei (6 miliarde de euro).Comparativ cu luna ianuarie 2004, aceste credite au inregistrat o crestere 28%.



Pe locul al doilea sunt creditele pentru echipamente, al caror sold a ajuns la 94.259 de miliarde de lei (2,4 miliarde de euro). Fata de ianuarie 2004, aceste credite marchau la sfarsitul lui noiembrie o crestere de peste 46%. Ritmul inalt se explica insa si prin baza de comparatie mai redusa. Cresterea este insa o vesta buna, intrucat presupune ca mai multe fonduri au fost investite, ceea ce ar trebui sa duca la o crestere a productiei interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO