Bănci și Asigurări

Clientii individuali au mai multa grija la plata ratelor la credit

Clientii individuali au mai multa grija la plata ratelor la credit
26.02.2007, 21:09 12

Restantele acumulate de populatie la rambursarea creditelor de mica valoare au urcat la 278,5 milioane de lei (echivalentul a ceva mai mult de 82 mil. euro).
Anul trecut restantele au urcat cu 71%, ritmul fiind aproape la jumatate fata de cel inregistrat in 2005. Pe de alta parta, si baza de plecare a fost sensibil mai mare, ceea ce a influentat dinamica.
In luna decembrie soldul a urcat cu aproape 4%, respectiv 10 milioane de lei. Aceasta a fost a patra luna consecutiva de crestere a restantelor, dupa ce soldul inregistrase o corectie in septembrie.
In volum absolut, soldul restantelor a urcat anul trecut cu aproape 117 milioane de lei, in timp ce in 2005 cresterea a fost de 81 de milioane de lei.
BNR include in aceasta categorie restantele aparute la rambursarea creditelor cu valori mai mici de 20.000 de lei (aproximativ 5.500 de euro) contractate de populatie.
Desi cresterea restantelor de anul trecut este semnificativa, ritmul ramane totusi in urma dinamicii inregistrate de creditare. Pe parcursul anului trecut, creditele contractate de populatie au urcat cu 83%, chiar in conditiile raportarii la o baza de comparatie mare.
Cea mai mare parte a restantelor sunt reprezentate de sume provenind de la creditele contractate in lei: la sfarsitul anului trecut acestea totalizau 242 de milioane de lei, respectiv 87% din total. Ponderea lor se mentine la acelasi nivel din decembrie 2005.
Restantele la creditele in euro se ridicau la echivalentul a 32,6 mil. lei (aproape 10 mil. euro), marcand insa o dublare fata de decembrie 2005.
Comparativ cu sfarsitul lui 2005, bancile au raportat in decembrie trecut mai putine restante noi, grosul acumulandu-se in randul restantelor cu vechime foarte mare. Astfel, la sfarsitul lui 2006 restantele cu o vechime intre 31 si 60 de zile totalizau 12,3 mil. lei, fata de 13 mil. lei, la sfarsitul lui 2005. In schimb, sumele scoase in afara bilantului de banci (cele pentru care nu mai exista sperante de a fi recuperate) totalizau 186 mil. lei anul trecut, fata de 93 mil. lei in decembrie 2005.
Potrivit datelor Biroului de Credit, societatea infiintata de bancile comerciale pentru a colecta informatii privind piata creditelor pentru persoane fizice, clientii individuali inrgistrau la sfarsitul anului trecut restante totale de 419 milioane de lei (echivalentul a 124 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO