Bănci și Asigurări

Clientii bancilor vor avea 14 zile sa se razgandeasca in privinta creditului de consum

17.01.2008, 19:35 13

Clientii care contracteaza credite de consum vor putea sa renunte la finantare in termen de 14 zile de la semnarea contractului, fara un motiv anume si fara sa plateasca taxe suplimentare, potrivit unei directive aprobate ieri de Parlamentul European (PE).
Noua reglementare, care vizeaza piata creditelor de consum, va obliga bancile care activeaza in spatiul comunitar sa ofere un set standardizat de informatii clientilor privind costurile creditelor si conditiile de plata si sa prezinte atat avantajele, cat si dezavantajele diferitelor oferte.
In categoria creditelor de consum sunt incluse imprumuturile cu valori cuprinse intre 200 si 75.000 de euro. Creditele ipotecare si cardurile cu overdraft nu sunt vizate de aceasta reglementare.
Directiva isi propune sa faciliteze obtinerea de finantari de catre consumatorii europeni in alte state membre, se arata pe site-ul Parlementului European.
Standardizarea informatiilor si facilitarea contractarii de credite din alte state membre vor duce la cresterea concurentei, creand astfel contextul pentru scaderea costurilor suportate de clienti.
"Este prematur sa discutam de efectele acestei directive, intrucat prevederile se vor aplica din anul 2010. Bancile isi vor adapta strategia privind creditele de consum dupa 2010, insa pana atunci mergem cu toata viteza inainte. Oricum, noile reglementari nu vor ingradi piata, vizand mai mult concurenta neloiala", a comentat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Potrivit reglementarilor BNR, bancile care activeaza pe piata romaneasca sunt obligate de la inceputul anului 2005 sa calculeze o "dobanda anuala efectiva", indicator care trebuie sa includa toate costurile aferente creditului si sa permita astfel compararea diferitelor oferte.
In alta ordine de idei, bancile locale ar putea fi fortate sa schimbe unele produse de creditare, in conditiile in care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor considera ca acestea nu respecta noile prevederi legale privind informarea corecta a consumatorilor.
Vicepresedintele ANPC, Gheorghe Ciubotaru, a explicat ca aceasta lege va reglementa si activitatea bancilor, in special in privinta creditelor, amintind ca bancile mentin inca o dobanda atractiva, inferioara celei practicate pentru clientii mai vechi ai bancii, dar care, la scurt timp de la contractarea creditului, se modifica.
"Este o informatie incompleta, este o informatie cu ducere in eroare a consumatorului, care ia o decizie de a lua un credit, pe care, daca ar fi fost informat corect, nu l-ar fi contactat", a spus Ciubotaru, citat de Mediafax.
Radu Ghetea spune ca ANPC nu a avut discutii pe aceasta tema cu Asociatia Romana a Bancilor. "Din pacate, in ultima perioada ANPC ne consulta tot mai putin si ia hotarari fara sa tina cont de opinia sistemului bancar".
Armonizarea legislatiei din Romania cu cea a Uniunii Europene prin adoptarea Legii 363/2007 este de natura sa sporeasca increderea consumatorilor intr-o piata guvernata de principii corecte si sa oblige comerciantii sa respecte drepturile consumatorului.
Aceasta lege a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008, produce efecte imediat, dar sanctiunile se aplica incepand cu 1 februarie 2008. Pana atunci, pe parcursul celor 30 de zile, noi avem datoria de a informa opinia publica si operatorii economici.

Ce trebuie sa faca bancile

Asigurarea transparentei si posibilitatea de a compara costul total al imprumuturilor si conditiile de plata

Stabilirea unor informatii standard ce vor trebui mentionate in publicitatea la produsele de creditare

Sa asigure informatii privind atat beneficiile cat si dezavantajele aferente creditelor.

Sa dea clientului un ragaz de 14 zile in privinta creditului, timp in care clientul se poate retrage din contract fara sa fie nevoit sa plateasca taxe suplimentarev

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO