Bănci și Asigurări

Clientii bancilor plaseaza 210 mld. lei la Finante

28.08.2003, 00:00 21



Ministerul Finantelor a reusit marti sa stranga de la banci, prin doua licitatii de titluri de stat, peste 210 miliarde de lei, acesta putand fii considerat cel mai mare succes din ultima vreme. Interesat este faptul ca titlurile au fost cumparate in totalitate de clientii bancilor, acestea expunandu-se in ultima vreme destul de putin.



La licitatiile saptamanale din ultima vreme bancile au cumparat titluri de stat in sume destul de mici, randamentele platite fiind mult sub ceea ce se asteptau ele.



Finantele au vandut marti titluri de stat emise pe 6 luni in valoare de numai 80,79 miliarde lei, fata de suma anuntata intial de 300



miliarde lei. Fondurile au fost atrase la un randament mediu de 15,68%, mai mic decat 15,80%, saptamana trecuta. In



titluri de stat la 12 luni, MF a reusit sa atraga 130,45 miliarde lei dintr-un total anuntat de 300 miliarde lei, randamentul



mediu de 15,42% fiind mai mare decat cel acceptat la licitatia similara care a avut loc la inceputul lunii august.



Finantele au programat pentru luna aceasta sa atraga de la banci 5.100 mld. lei, cea mai mare parte a banilor intentionand sa-i obtina pe termen scurt - pana la un an. Pe termen mai lung - adica doi si trei ani - Finantele mizau pe 1.500 mld. lei. Pana acum insa sumele atrase de la banci sunt infime, poate de ordinul catorva sute de miliarde de lei.



Este interesat de vazut care vor fi efectele acestei politici a Finantelor, destul de incorenta in opinia multora, care cel mai probabil ar putea sa-si arate coltii incepand de anul viitor.



Atat la nivelul pietei, bancile fiind probabil tentate sa nu accepte orice dobanzi, si, implicit, in ceea ce priveste costurile de finantare ale Trezoreriei.



In tot acest timp , banca centrala isi continua in forta politica de sterilizare a lichiditatii de pe piata monetara. Chiar daca saptamana aceasta a trecut mai rar prin piata, saptamana trecuta BNR a atras de la banci peste 13.700 miliarde de lei - in jur de 370 milioane de euro.Si asta dupa ce in saptamana precedenta mai "curatase" din piata ale 6.200 miliarde de lei(167 mil. euro).



Si de la inceputul lunii, cand - de voie sau de nevoie - a acceptat sa plateasca dobanzi mai mari cu un punct procentual, costurile pe care banca centrala le are cu sterilizarea lichiditatii sunt si mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO