Bănci și Asigurări

Claudiu Cercel, vicepreşedinte, BRD-SocGen: Ne aşteptăm la încă două creşteri ale ratei principale de politică monetară, până undeva la 3% la sfârşitul anului

Claudiu Cercel, vicepreşedinte, BRD-SocGen: Ne...

Autor: Alex Ciutacu

05.07.2018, 14:10 457

Ar putea urma încă două creşteri ale ratei principale de politică monetară, ce se va echilibra undeva la 3% până la sfârşitul anului, în timp de ROBOR va atinge de asemenea o temperare, spune Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD-SocGen, în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 18.

Ce a mai declarat Claudiu Cercel în cadrul evenimentului:

- Noi ne aşteptăm la alte două creşteri a ratei principale de politică monetară, până undeva la 3%. Nu ne aşteptăm ca ROBOR să mai crească foarte mult. Eliminăm din discuţie factori externi care pot surveni dar scenariul centra este că pe baza unei rate de politică monetară aflată în jur de 3%, ROBOR nu ar trebui să mai crească foarte mult.

- ROBOR are la 2,9-3% în materialele noastre de research. Nu aş crede o corecţie de 0,4% până la finalul anului dar rămâne de văzut.

- Nu vedem cursul mai sus de 4,70 pentru că randamentele în România sunt suficient de atractive pe baze relative încât orice creştere percepută ca semnificativă poate atrage investiţii.

- În mod cert există o decelerare în cererea pentru creditele de consum. Un anumit „lag” pe zona de credite imobiliare, dar şi acolo, nu poate rămâne fără efect în cerere această creştere a dobânzilor care are nevoie de timp pentru a se propaga.

- Sunt mai mulţi indicatori, inclusiv zgomotul de fond din zona politică, dar inflaţia sigur, deficitul de cont curent, deficitul bugetar. Cred că inflaţia rămâne un indicator important. Dar sunt şi alte state cu inflaţie mai mari decât dobânzile de pe piaţă. Anglia are inflaţie de 2% şi dobânzi de 0,6%. În zona euro dobânzile se duc spre 2% iar inflaţia este negativă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO