Bănci și Asigurări

Citibank a castigat 25 mil. euro anul trecut

Citibank a castigat 25 mil. euro anul trecut
22.05.2008, 19:27 16

Filiala locala a gigantului amercian Citibank a facut anul trecut un profit net de 85 de milioane de lei (echivalentul a 25,4 milioane de euro), in crestere cu 45% fata de 2006. Calculata in euro, cresterea profitului a fost de 52%, in conditiile in care cursul mediu a inregistrat o apreciere.
Activele Citibank au crescut anul trecut cu 71%, peste media pietei, ajungand la 4,1 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), sustinute de extinderea activitatii de creditare. Rezultatele sunt calculate conform standardelor locale de contabilitate, datele fiind cele raportate de Citibank catre BNR.
"Estimam in continuare un mare potential de crestere atat pe segmentul corporate, cat si pe cel al serviciilor dedicate persoanelor fizice - atat prin dezvoltarea retelei, cat si prin lansarea de noi produse", a declarat Shamir Khaliq, country officer al Citi.
Portofoliul de credite a crescut anul trecut cu 57%, pana la 1,65 miliarde de lei (456 de milioane de euro). Grosul finantarilor a mers catre clientii corporate, segment pe care banca este orientata in mod traditional. Soldul finantarilor de corporate a urcat cu 20% anul trecut, pana la 903 milioane de lei (250 de milioane de euro).
Divizia specializata de credite de retail CitiFinancial a inregistrat cea mai rapida crestere. Creditele de retail au ajuns la 520 de milioane de lei (143 de milioane de euro), fiind cu 133% mai mari decat la sfarsitul anului 2006.
Americanii au dat credite de 256 de milioane de lei pentre intreprinderile mici si mijlocii (IMM), acest segment fiind considerat o linie de business separata. Soldul a marcat anul trecut o crestere cu 127%. Pe de alta parte, banca subliniaza si cresterea puternica a plasamentelor interbancare, care au urcat cu 235% pana la 1,1 miliarde de lei, alimentate in special de sumele imobilizate la BNR sub forma de rezerve minime obligatorii.
Pe fondul expansiunii rapide a creditarii, Citibank a inregistrat insa o inrautatire a calitatii portofoliului. Costul riscului, exprimat prin ponderea provizioanelor nete in totalul portofoliului de credite, a urcat la 1,91%, de la 0,77% cat era in 2006.
Citibank a luat decizia in urma cu doi sa isi extinda reteaua teritoriala, pentru a profita de potentialul pietei de retail. Banca opera la sfarsitul lui 2007 o retea de 47 de unitati, fata de 39 cate avea in decembrie 2006. Cea mai mare parte a locatiilor sunt centre financiare ale CitiFinancial, specializate in acordarea de imprumuturi pentru clientii individuali. Pe fondul extinderii retelei, Citibank si-a majorat personalul cu 31 de salariati, pana la 618 persoane.
Citibank are o pozitie puternica si pe partea de pasive, fiind unul dintre putinii jucatori din sistem cu depozite atrase de la clientela mult mai mari decat creditele acordate. In decembrie trecut, banca avea depozite atrase de la clientela de 3,7 miliarde de lei (ceva mai mult de un miliard de euro). Soldul a urcat anul trecut cu 78%.
Principala sursa de castig pentru Citibank au fost veniturile nete din dobanzi, care au urcat cu 53%, pana la 210 milioane de lei (63 de milioane de euro). Americanii si-au dublat de asemenea castigurile din operatiunile de tranzactionare, venitul net din aceste activitati urcand la 55 de milioane de euro (16,5 milioane de euro).
Pe fondul cresterii semnificative a profitului, Citibank si-a imbunatatit indicatorii de performanta. Astfel, retabilitatea capitalurilor a urcat la 23,1%, fata de 19,2%, cat fusese in 2006. De asemenea, rentabilitatea activelor a urcat la 2,44%, de la 2,29% in anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO