Bănci și Asigurări

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: ca să exporţi produse şi servicii cu valoare adăugată, ai nevoie de forţă de muncă. Dacă noi avem 17% din forţa de muncă cu studii superioare, exportăm cu ce avem

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: ca să...

Autor: Răzvan Botea

01.03.2024, 09:55 66

Este nevoie de forţă de muncă înalt calificată în România, aceasta fiind modalitatea prin care se poate creşteb valoarea adăugată a exporturilor de bunuri şi servicii din România, este de părere Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR. El a vorbit în contextul în care România înregistrează în fiecare an deficit de cont curent, adică din ţară iese mai multă valută decât intră, ceea ce înseamnă că exporturilor României sunt mai mici ca valoare decât importurile.

Comenzile noi au tras cel mai mult în jos indicele. Doar în septembrie au arătat mai rău decât atât. Timpul de livrare de la furnizori trage în jos şi stocurile de materii prime pe care le achiziţionează.

„Deficitul de cont curent spune foarte clar că sunt industrii care au probleme de adaptare. Ne dorim să avem exporturi cu valoare adăugată. Dar totul se reduce la ofertă de muncă, când ai forţa de muncă 17% cu studii superioare, exporţi cu ce ai”, a spus Ciprian Dascălu la conferinţa de lansare a indexului S&P/BCR Romania PMI (Purchasing Manager Index).

Indicele PMI, lansat de agenţia de rating S&P Global, este unul dintre cei mai utilizaţi indici economici în analizele financiare, pentru că oferă date recente despre evoluţiile economiei reale. În România, indicele va acoperi momentan doar industria prelucrătoare, în vreme ce în alte ţări surveyul acoperă întreaga economie.

Ce a mai spus Ciprian Dascălu

Indexul a fost sub 50 (ceea ce înseamnă scădere – n. red.)

Este pozitiv numărul de angajări.

Indexul este sub 50, dar partea pozitivă este că nu se mai distrug atât de multe locuri de muncă. Adică să avem angajaţi care pleacă şi nu mai sunt înlocuiţi. Avem, de ceva timp, o problemă de competitivitate.

Deficitul de cont curent spune foarte clar că sunt industrii care au probleme de adaptare. Ne dorim să avem exporturi cu valoare adăugată. Dar totul se reduce la ofertă de muncă, când ai forţa de muncă 17% cu studii superioare, exporţi cu ce ai.

Dacă ne uităm la low skill şi marje mici, au pierdut joburi şi antreprenorii absorb greu creşterile de salarii.

Dacă vrem să creştem economia şi să o dublăm o dată la 10-15 ani înseamnă forţă de muncă, care trebuia educată acum 10-15 ani, dacă ne uităm. Media în Uniunea Europeană de persoane cu adulţi cu superioare este de 40% din total, noi suntem la 22% din total.

PMI livrează datele la zi. PIB este undeva în spate, care poate suferi revizuiri. Economia s-a mutat de la hard data la real time data şi noi folosim şi diverse metode şi din această perspectivă PMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO