Bănci și Asigurări

Ciprian Dascălu, BCR: Cursul leu/euro: 5,05 în 2022

Ciprian Dascălu

Ciprian Dascălu

Autor: Mircea Nica

19.02.2021, 07:30 590

Cursul de schimb este de aşteptat să îşi continue creşte­rea gradual, cu posibilitatea de a urca la 5,05 lei/euro în 2022, în timp ce ratele de dobândă vor continua să scadă şi în 2021, a spus Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, într-o videoconferinţă.

Pentru finalul anului 2021, BCR anticipează un curs de 4,95 lei/euro.

„Există o preferinţă din partea băncii centrale de a ţine cursul de schimb foarte stabil. Dacă ne gândim, cursul de schimb are o influenţă destul de mare privind încre­de­rea consumatorilor prin faptul că economia este euroiza­tă. Toată lumea gândeşte în euro. În acelaşi timp, leul este destul de scump faţă de zlotul polonez sau forin­tul maghiar. Ce implică acest lucru. Practic un pro­ducător din România care produce acelaşi bun ca şi un producător din Ungaria sau Polo­nia, datorită acestei stabilităţi a cursului de schimb este forţat din marja de profit să aco­pere acest diferenţial. Este un consens în piaţă că leul românesc este puţin supraevaluat, iar o corecţie va avea loc gradual.“

Dascălu consideră că BNR are în conti­nua­re loc pentru a reduce dobânzile, mai ales că ratele de dobândă din România se află în continuare la un nivel ridicat faţă de alte ţări europene.

„Este în continuare loc ca BNR sa reducă dobânzile. Dacă ne uităm la ratele dobânzilor din România, comparativ cu alte ţări din UE, încă sunt ridicate. Convergenţa ratelor de dobândă va fi destul de înceată, dat fiind că România are de-a face cu inflaţia undeva la 3%. Inflaţia reprezintă un impozit pentru toată lumea, în special pentru cei cu venituri mici“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO