Bănci și Asigurări

Cine se bate pe creditele in franci elvetieni

Cine se bate pe creditele in franci elvetieni

Click pentru imaginea marita

25.07.2007, 14:40 43

Dobanzile nominale la creditele in franci elvetieni variaza de la 3,9% pe an pana la 6% pe an. In schimb, la creditele in euro dobanzile pornesc de la 5,7% si ajung chiar la 9% pe an.
Diferenta de dobanda se vede la valoarea ratei, clientii putand astfel sa obtina imprumuturi mai mari.
In alta ordine de idei, la o valoare similara a imprumutului, suma totala platita de client la restituirea unui credit in franci elvetieni este considerabil mai mica decat in cazul celor in euro. Daca la un credit ipotecar in euro pe douazeci de ani dobanda ajunge sa egaleze valoarea creditului initial, la franci suma este mai mica.
La un imprumut de 100.000 de franci (circa 60.600 de euro), suma totala rambursata intr-o perioda de 20 de ani variaza de la 166.000 pana la ceva mai mult de 200.000 de franci. La un credit similar in euro, clientul ar rambursa intre 115.000 si 135.000 de euro, pentru o suma imprumutata de 60.600 de euro.
In prezent, opt banci ofera alternativa finantarilor in franci elvetieni, care a fost adusa pe piata in 2005, de catre maghiarii de la OTP Bank. In prezent creditele in franci elvetieni sunt oferite si de Raiffeisen, Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus, Banca Romaneasca si Bancpost. Si Porsche Bank ofera imprumuturi in franci elvetieni, insa banca este specializata in domeniul finantarilor auto.
Cea mai mica dobanda la creditele in franci elvetieni este oferita in prezent de Raiffeisen Bank - 3,9%, nivel fix in primul an. Volksbank percepe o dobanda de 4,25% pe an, la care se adauga insa un comision de risc platibil lunar de 0,16%-0,25%, in functie de profilul clientului. Banca Romaneasca are dobanda de 5,5% pe an, la fel si OTP Bank. Cele mai ridicate dobanzi la creditele in franci elvetieni sunt percepute de Piraeus Bank, cu 6,2% si Bancpost, cu 6,5% pe an.
Nisa creditarii in franci elvetieni s-a aglomerat anul trecut, multi jucatori alegand sa profite de avantajul afisarii unor dobanzi mai mici. Pe de alta parte, alti bancheri au considerat ca aceasta alternativa presupune riscuri prea mari.
Alternativa de finantare in franci elvetieni presupune un risc mai ridicat, in conditiile in care cursul leu/franc se calculeaza indirect, in functie de cotatiile euro/franc, respectiv euro/leu.
In prima jumatate a anului francul s-a depreciat fata de leu cu aproape 10%, in conditiile in care a pierdut teren in fata euro, iar pe piata de la Bucuresti cotatiile leu/euro au coborat sensibil. Astfel, cei care au luat credite in franci elvetieni au de platit rate mai mici in lei. Insa o inversare a evolutiei cotatiilor le-ar scumpi ratele.
De altfel, francul este la niveluri foarte scazute fata de euro, in conditiile in care inclusiv marii jucatori de pe pietele financiare prefera sa se imprumute in franci, profitand de dobanzile scazute, pentru a face ulterior alte plasamente. Totusi, banca centrala a Elvetiei a inceput un ciclu de majorare a dobanzii. Modificarile se vor vedea si in costurile suportate de clienti, intrucat bancile calculeaza dobanda la credite in functie de indicatorii de pe pietele internationale (LIBOR pentru francul elvetian) la care adauga o marja.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO