Bănci și Asigurări

Cine mai vine la Gala ZF. Care sunt sfaturile lui Mark Haefele, strateg la UBS, cea mai mare bancă elveţiană: Urmează încă un secol de incertitudine. Aveţi răbdare şi diversificaţi-vă banii

Mark Haefele, director principal de investiţii la banca elveţiană UBS: Interesul pentru arta supra­vieţuirii a crescut în ultimii ani

Mark Haefele, director principal de investiţii la banca elveţiană UBS: Interesul pentru arta supra­vieţuirii a crescut în ultimii ani

Autor: Bogdan Cojocaru

20.11.2017, 00:04 1271

Turbulenţe sociale, încălzirea climei, colaps financiar, roboţi ucigaşi, superbacterii sau chiar un al Treilea Război Mondial - tot mai mulţi oameni se pregătesc pentru ce-i mai rău. Vânzările de adăposturi antiaeriene sunt în creştere, seifurile sunt la mare căutare, iar miliardarii din tehnologie îşi cumpără proprietăţi în Noua Zeelandă.

Interesul pentru arta supra­vieţuirii a crescut în ultimii ani, scrie într-o analiză intitulată „Cum să te descurci în caz de dezastru“ Mark Haefele, director principal de investiţii la banca elveţiană UBS.

Simţul fricii este inte­resant deoarece ultimul secol ar fi trebuit să ne înveţe destule despre viaţa în vremuri incerte. Din 1900 lumea a trecut prin cel puţin 12 hiperinflaţii, 20 de recesiuni, aproape 200 de defaulturi suverane sau crize ale datoriilor, două crize financiare globale şi 12 perioade pre­lun­gite de pesimism pe pieţe.

Imaginea geopo­litică este şi mai dramatică: două războaie mon­diale, sute de războaie civile sau regionale, peste 2.000 de detonări nucleare şi revoluţii comuniste în cele mai mari şi populate ţări ale lumii.

Ce ne-au învăţat aceste crize în ceea ce priveşte investiţiile în încă un secol de incertitudine? Crearea de avuţie a depins în principal de investiţii în acţiuni şi de răbdare. Spre exemplu, din 1900 acţiunile americane au adus în termeni nominali un randament annual de 9,6%, faţă de 4,6% pentru titlurile de trezorerie de 10 ani şi de 3,5% pentru investiţiile imobiliare. Ajustate la inflaţie, randa­mentele anuale ale acţiunilor ame­ricane au atins media de 6,6%, pe când cele ale obligaţiunilor au adus doar 1,6%, iar activele imobiliare doar 0,5%. Deşi au fost 12 perioade în care acţiunile au înregistrat scăderi de peste 20%, răbdarea a fost răsplătită. Dacă ţi-ai fi investit banii în acţiuni în punctul culminant al bulei dotcom, ai fi avut nevoie de 14 ani pentru a-ţi recupera valoarea reală.

Însă cele mai multe dintre perioadele de retragere prelungită au fost mai mici. Între timp, prevenirea distrugerii fără şanse de recuperare a capitalului a ţinut de diversificarea globală. Toate episoadele cu potenţial de a aduce pierderi irecuperabile, din cauza războaielor, a inflaţiei sau a defaulturilor suverane, au fost locale. Cursa fantastică pentru acţiuni din ultimii zece ani înseamnă ca  randamentele vor fi acum mai mici. Însă acţiunile vor rămâne probabil activele clasice care vor aduce cea mai mare valoare pe termen lung. Diversificarea globală va rămâne mijlocul principal pentru protejarea avuţiei. Ascensiunea populismului, incertitudinile legate de politicile monetare şi multipolarizarea tot mai pronunţată a lumii vor cere investitorilor să caute să acopere riscurile de ţară.

Un bancher de la UBS va fi invitat la gala annuală a Ziarului Financiar „România 100 de ani de business, ce urmează?“ de pe 23 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO