Bănci și Asigurări

Cifra de afaceri de 0,9 mil. euro la Biroul de Credit

08.08.2006, 18:42 14

Biroul de Credit, societatea creata de bancile comerciale pentru a gestiona informatii privind piata creditului catre persoane fizice, a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 3,2 mil. lei (echivalentul a 0,9 mil. euro), in conditiile in care baza sa de date a fost accesata de peste 2,5 milioane de ori.
Profitul net realizat de Biroul de Credit in primul semestru a urcat la 1,6 mil. lei (echivalentul a 0,44 mil. euro). Biroul percepe un comision mediu de 1,6 lei noi pentru o interogare.
La sistemul Biroului de Credit participa in prezent 23 de banci comerciale din sistem, carora li se adauga patru societati de credit de consum, o societate de asigurari si una de leasing. Aria de supraveghere se va extinde, prin intrarea in sistem a operatorilor de telefonie mobila. In prezent, Biroul se afla in faza finala a tratativelor cu doi operatori de telefonie mobila.
In prezent, bancile comerciale raporteaza informatii privind expunerile mai mici de 20.000 de lei fata de debitorii persoane fizice si catre BNR. Serban Epure, directorul Biroului de Credit, spune ca BNR va renunta la supravegherea acestui segment, pentru a se evita dubla raportare din partea bancilor.
Numarul interogarilor adresate bazei de date a Biroului a crescut constant de la inceputul anului, ajungand sa depaseasca in prezent 3 milioane. La acordarea unui credit, bancile consulta baza de date a Biroului, pentru a verifica bonitatea potentialului client, astfel ca numarul de interogari poate da o aproximare a numarului de credite solicitate de clienti.
Biroul de Credit si-a inceput activitatea in urma cu doi ani, iar in prezent se afla in faza a doua de implementare, oferind informatii pozitive asupra debitorilor (rapoartele cuprind atat informatii privind abaterile in relatiile cu bancile, dar si date privind indatorarea fata de diversi creditori). In planul de implementare este prevazuta si o a treia etapa, in care Biroul va oferi participantilor rapoarte de tip scoring asupra debitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO