Bănci și Asigurări

China Development Bank studiaza piata locala

01.08.2007, 19:48 53

China Development Bank (CDB) este interesata de piata bancara din Romania si analizeaza posibilitatea deschiderii unei filiale, au anuntat ieri oficialii bancii.
"Am cercetat si pietele din Bulgaria si Serbia, dar credem ca Romania este centrul economic al Europei de Est si prezinta oportunitati reale pentru investitorii straini. Este foarte posibil sa deschidem o filiala aici", a declarat Cao Xiaoming, reprezentantul CDB in Romania.
China Development Bank este detinuta integral de stat si acorda credite pe termen lung, mai ales pentru proiecte din domeniul infrastructurii. Activele bancii ajung pana la 30 de miliarde de dolari, a mai spus Xiaoming.
Reprezentantii China Development Bank se afla de o luna si jumatate in Romania si au anuntat ca vor mai ramane cel putin un an pentru a cerceta piata.
China se afla pe locul 17 in clasamentul investitorilor straini din Romania, cu aproximativ 9.000 de fabrici deschise, cele mai multe activand in domeniul de retail si en-gros.
"Investitiile chineze din Romania de anul trecut au fost de aproape 261 de milioane de dolari, iar anul acesta vor fi si mai mari", a declarat Wang Xuanqing, consilier economic si comercial la ambasada Chinei, in cadrul forumului de afaceri Romania China, care a avut loc ieri la Camera de Comert si Industrie.
Cea mai recenta investitie chineza in Romania este cea realizata de compania Sinoroma Industry in judetul Buzau. Societatea a deschis la sfarsitul lunii iunie o fabrica de tigari in localitatea Parscov, in urma unei investitii de 36 de milioane de euro.
Sinoroma Industry face parte din grupul chinez F&J, care produce tigarete in Romania sub marci precum Golden Monkey si Dubliss (ambele chinezesti) din 1997, intr-o fabrica realizata tot la Parscov, prin investitii de circa trei milioane de euro.
O alta investitie chinezeasca importanta pe piata romaneasca este producatorul de biciclete DHS, detinut in proportie de 70% de actionari chinezi. Grupul DHS, care cuprinde doua unitati de productie, una la Deva si una la Petrosani, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 10 mil. euro.
"Pentru acest an, o investitie semnificativa va fi cea din Cluj, unde o companie din sudul Chinei va investi aproximativ 75 de milioane de euro intr-o fabrica furnizoare de componente Nokia, si va crea locuri de munca pentru aproape 5.000 de oameni", a declarat Sorin Vasilescu, director in cadrul Agentiei pentru Investitii Straine (ARIS).
Pentru viitor, chinezii sunt interesati sa-si plaseze investitiile in parcuri industriale si in domeniul bancar romanesc, a mai spus acesta.
Investitiile straine in Romania au ajuns anul trecut la un volum record de 8,7 miliarde de euro (12 miliarde de dolari), iar pentru 2007 se estimeaza investitii intre 6,5 si 7 miliarde de euro (9 - 9,5 miliarde de dolari), a mai spus Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO