Bănci și Asigurări

CHF face concurenta bancilor pe microcreditare

28.10.2003, 00:00 20

CHF Romania, sucursala romaneasca a organizatiei americane non-profit Community Habitat Finance International, a lansat un program de microcreditare pentru care va aloca fonduri de 20 de milioane de dolari, in decurs de cinci ani.
"Cererea pentru astfel de credite este foarte mare si uneori ofertele bancilor nu sunt suficient de flexibile, atat din punctul de vedere al garantiei cat si al promptitudinii cu care sunt acordati banii", spune Monica Misca, director de relatii publice al organizatiei.
Beneficiarii creditelor CHF pot fi intreprinderile mici si mijlocii, asociatii familiale si persoane fizice autorizate cu capital integral privat si majoritar romanesc. Suma maxima ce poate fi acordata unei intreprinderi sub forma de credit este de 20.000 de dolari.
Creditele, care sunt acordate in dolari, au o dobanda la sold de 16% pana la 19%, comisionul perceput este de 2%-4%, iar perioada de rambursare cuprinsa intre 3 si 24 de luni. Garantiile solicitate se ridica la 120% din valoarea creditului si pot consta in bunuri mobile, imobile, ale firmei sau ale tertilor sau prin girare. In cazul achizitionarii de terenuri si echipamente, creditul poate fi garantat chiar cu bunul achizitionat (care poate fi si second-hand).
Acordarea creditului nu necesita un plan de afaceri si este acordat in maxim o saptamana.
Fondurile provin din credite de la diverse insitutii americane printre care si USAID.
CHF Romania a fost infiintata in 1994 si in prezent are birouri operationale in 13 judete si urmareste ca in urmatoarele sase luni sa mai deschida birouri in trei judete. Din 1994 pana in prezent CHF Romania a acordat credite in valoare de 13 mil. de dolari pentru 2.600 de clienti, iar portofoliul actual de credite acordate se ridica la 4 milioane de dolari.
CHF International, alaturi de alte institutii de microfinantare precum CAPA, Opportunity International, World Visions si banca MiroBank intentioneaza sa formeze o asociatie denumita Coalitia de Microfinantare, care sa faca lobby pentru introducerea unei legislatii specifice institutiilor de microfinantare.
De asemenea, International Financial Corporation (IFC) a€“ divizia de investitii a Bancii Mondiale - a anuntat ca ar intentioneaza sa acorde Fondului Romano American pentru Investitii (FRAI) o linie de finantare de 3 milioane de dolari, bani destinati unor programe de creditare pentru IMM-uri, care vor fi derulate de mai multe organizatii non-profit printre care si CHF Romania.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO