Bănci și Asigurări

CFA România: Jumătate dintre manageri anticipează că impactul economic al pandemiei se va resimţi puternic până în T4; deficitul bugetar este estimat la 6,5% în 2020, iar cursul la aproape 5 lei/euro în următoarele 12 luni

CFA România: Jumătate dintre manageri anticipează că...

Autor: Roxana Rosu

09.04.2020, 11:06 479

Jumătate dintre managerii consultanţi de CFA România în cadrul sondajului lunar, respectiv 48%, anticipează că impactul economic al pandemiei se va resimţi puternic până în trimestrul IV al anului, iar deficitul bugetar pentru 2020 este estimat, în medie, la 6,5%.

În plus, cursul de schimb se va deprecia în următoareale 12 luni, la o medie de 4,99 lei/euro, în timp ce rata inflaţiei este estimată la 3,79%, potrivit unui sondaj realizat de Asociatia CFA Romania în rândul managerilor.

În cazul cursului de schimb, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,93 lei/euro.

In luna martie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Society Romania a scăzut fata de luna anterioara cu 27,7 puncte pana la valoarea de 20,8 puncte, cea mai mica valoare din iulie 2012 (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 14,1 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat in special componentei de conditii curente a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut, in contextul crizei generate de coronavirus, fata de luna anterioatra cu 57,5 puncte (record istoric), pana la valoarea de 13,1 puncte, cea mai mica valoare din august 2012 (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 34,0 puncte).

Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 12,8 puncte pana la valoarea de 24,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 4,2 puncte).

”Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a primei de risc a Romaniei, aproximativ 87% dintre participanti prevazand o crestere a pretului CDS cu scadenta de 5 ani. De asemenea, peste 63% dintre participanti considera preturile proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluate”.

Indicatorul a fost lansat de catre Asociatia CFA Romania in luna mai 2011.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO