Bănci și Asigurări

CFA: Cresc riscurile creditelor in franci sau yeni

04.10.2007, 19:44 17

Cresterea gradului de indatorare dupa implementarea noilor norme de creditare a populatiei majoreaza riscurile legate de imprumuturile in monede cu dobanzi scazute, precum francul elvetian sau yenul, a declarat ieri Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA) Romania.
"In masura in care exista o limita de indatorare de 35-40%, nu aparea un risc major legat de deprecierea monedei creditului. Dar trebuie sa ne gandim ca aceasta bariera dispare dupa implementarea noilor norme de creditare", a afirmat Cabat la un seminar economic.
El a aratat ca multe dintre bancile romanesti ofera dobanzi fixe in primii doi ani de la contractarea creditului, care evolueaza apoi in functie de conditiile din piata.
Potrivit presedintelui CFA Romania, diferenta intre dobanda fixa de la inceputul perioadei de creditare si cea care variaza in functie de conditiile din piata ar fi la acest moment de 2,5-3%.
"Francul elvetian a fost stabil timp de cativa ani, dar de vreo sase luni nu mai este. Este posibila o depreciere a acestei monede. La yen, situatia este si mai dramatica si volatilitatea este foarte mare", a apreciat Cabat.
El a mai atras atentia ca deprecierea leului influenteaza ratele platite la banca si ca este posibil ca populatia sa castige mai putin anul viitor decat in prezent, avand in vedere aceasta depreciere.
La inceputul lunii martie, Banca Nationala a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.
Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementarilor proprii, care trebuie avizate de Directia Supraveghere a BNR. Pana la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO