Bănci și Asigurări

Cele 3.700 de companii luate la ochi de premierul Ciucă fac 60% din cifra de afaceri din România, dar numai 47% din veniturile la buget din taxe şi contribuţii

Cele 3.700 de companii luate la ochi de premierul Ciucă...

Autor: Răzvan Botea

25.04.2023, 00:07 1508

Marii contribuabili din România au intrat în vizorul ANAF şi al guvernului după ce veniturile la bugetul de stat în primele luni din 2023 sunt mult sub aşteptări.

Marii contribuabili la buge­tul statului, adică cele mai mari 3.700 de companii din România după criteriile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), au adus 47% din veniturile statului din taxe şi contribuţii sociale. În aceeaşi vreme însă, aceleaşi companii fac aproximativ 60% din businessul din România, conform datelor de la Registrul Comerţului. Companiile mari din România au intrat în vizorul ANAF şi al guvernului pe motiv că nu şi-ar fi plătit dările.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, referitor la gaura de 20 mld. lei din buget, că pe partea de venituri deficitul de încasări la buget a fost generat de marii contribuabili şi a făcut un apel către aceştia să „îşi plătească datoriile“. Declaraţia premierului poate fi interpretată ca un semnal care să pregătească introducerea de noi taxe pentru companiile mari, aşa cum s-a mai discutat în trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO