Bănci și Asigurări

Cei mari sa faca primii pasul reducerii dobanzilor

01.09.2004, 00:00 21

Dupa reducerea dobanzii de interventie a BNR cu 2,5 puncte procentuale de la inceputul lunii iunie, este suficient ca unul din marii jucatori de pe piata bancara sa porneasca la randul sau pe un trend de scadere a dobanzilor pentru ca restul bancilor sa-l urmeze cu ajustari vizibile, apreciaza Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank.
Deocamdata, liderii pietei de retail - BCR, BRD si Raiffeisen Bank se codesc sa anunte mult asteptatele reduceri de dobanda.
ING Bank a inceput in aceasta vara un program ambitios de castigare a unei cote semnificative din aceasta piata, prin constructia rapida a unei retele. "Noi nu putem influenta piata, insa ING a presat constant pentru o apropiere a costurilor la creditele in lei fata de cele in valuta, iar aceasta se poate realiza acum, dupa reducerile dobanzii de interventie a BNR in paralel cu majorarea rezervei minime obligatorii in valuta", spune Negritoiu.
El crede ca ezitarile unor banci de a incepe reducerea ratelor de dobanda la lei poate fi pusa si pe seama unor probleme de gestiune a portofoliilor, aflandu-se intr-o anumita situatie de captivitate din cauza ca au oferit dobanzi prea ridicate la depozite si acum nu le pot cobori.
"Desigur, este si o problema de cerere si oferta", spune Negritoiu, in contextul in care bancile continua sa nu duca lipsa de solicitanti de credite, in ciuda dobanzilor mari la lei, atat timp cat creditarea in valuta a ramas un debuseu important.
Practic, nu exista o legatura directa intre miscarile dobanzii de interventie a BNR si cele ale dobanzilor la creditele in lei acordate de banci. De altfel, majorarile succesive operate de banca centrala in toamna anului trecut aveau drept tinta directa stimularea bancilor de a remunera mai bine depunerile clientilor, si abia apoi ridicarea dobanzilor la credite.
Bancile comerciale au doua optiuni importante de a-si plasa banii atrasi de la clienti: acordand credite, cu un anumit grad de risc, sau plasandu-i in depozite pe o luna la banca centrala, cu risc zero si la dobanzi foarte mari, mai ales pana de curand.
Evident, in conditiile in care BNR plateste din ce in ce mai putin, plasarea banilor in credite acordate clientilor tinde sa devina mai atractiva, cu tot riscul aferent. Pana la sfarsitul lunii iulie, bancile comerciale nu ezitau sa plaseze lichiditatile la banca centrala, cu toate scaderile de dobanda, astfel ca stocul de depozite atrase a urcat la aproape 92.000 de miliarde de lei, aproape dublu fata de acum un an.
Pana in prezent, bancherii comerciali au invocat drept motivatie pentru amanarea ajustarilor de dobanda nivelul prea mic al scaderii cumulate a dobanzii de interventie a BNR. Cu ultima reducere, aceasta a ajuns la doua puncte si jumatate, dobanda coborand la valoarea din urma cu un an.
Determinanta in decizia bancilor de a diminua dobanzile la creditele in lei ar fi aparitia unor semne de slabire a cererii, asa cum s-a intamplat in primavara, insa momentul respectiv a fost in buna masura depasit. Solicitantii de credite ar putea deveni insa mai rabdatori in conditiile in care banca centrala a continuat sa intareasca mesajul potrivit caruia dobanzile vor merge in jos. Au facut-o deja, si in mod vizibil, dobanzile la titlurile de stat si cele de pe piata monetara interbancara. Ceea ce inseamna ca si scaderea dobanzilor la credite bancare nu reprezinta decat o chestiune de timp. Nu este insa de neglijat nici faptul ca o scadere rapida nu este de dorit din perspectiva indicatorilor macroeconomici, o noua expansiune a creditului antrenata de reducerea dobanzilor putand deteriora puternic deficitul extern si asa ridicat, creind in acelasi timp presiuni inflationiste printr-o stimulare suplimentara a cererii.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO