Bănci și Asigurări

Cehii de la PPF au scos la vanzare Ardaf

07.02.2008, 19:29 27

Ardaf, companie de asigurari cu probleme financiare grave in ultimii ani, a fost scoasa la vanzare de fondul de investitii ceh PPF Investments, care a preluat compania cu doar un an in urma de la omul de afaceri Ovidiu Tender, potrivit unor surse apropiate asiguratorului.
Cehii negociaza acum cu 2-3 potentiali cumparatori, tranzactia urmand sa fie incheiata pana la sfarsitul acestui semestru, afirma aceleasi surse. Oficialii Ardaf nu au confirmat aceste informatii.
"Se poate vinde acum, dar se poate vinde si peste un an. Este normal ca PPF sa vanda, pentru ca este un fond de investitii care daca a investit un euro vrea sa scoata doi. Daca se va vinde, probabil se va intampla dupa vanzarea Asiban, iar printre primii cu care se va negocia va fi grupul Generali, pentru ca PPF si Generali au un joint-venture la nivel regional", a declarat pentru ZF Daniel Tudor, presedintele si directorul general al Ardaf. PPF Investments, actionarul majoritar al Ardaf, este o entitate distincta de PPF Group, al carui pachet majoritar a fost preluat recent de italienii de la Generali.
Incepand cu luna martie, Ardaf va avea un nou sef, deoarece Daniel Tudor nu isi va prelungi mandatul. El a fost numit la conducerea Ardaf odata cu preluarea de catre PPF pentru o perioada de un an si afirma ca noul director general va fi unul din cei doi directori adjuncti ai societatii: Adina Bacioiu sau Dan Bordeanu.
Ardaf valoreaza pe Bursa in jur de 177 mil. euro. Cehii au platit la inceputul lui 2007 circa 35 mil. euro pentru un pachet de 56% din actiunile Ardaf, iar restul titlurilor pana la 70,8%, cat detin acum, le-au cumparat din piata. In afara de acesti bani, fondul de investitii a investit peste 40 mil. euro pentru a salva compania de la prabusire, in conditiile in care in ultimii doi ani Ardaf a inregistrat pierderi de 45 mil. euro.
Anul trecut, asiguratorul a reusit sa reduca pierderile cu 70%, la 10,5 mil. euro, in timp ce afacerile au scazut cu 10%, la 50 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO