Bănci și Asigurări

CEC: incep negocierile pentru contractul de privatizare

31.07.2006, 18:55 14

Maine, 1 august, Comisia de privatizare a CEC a programat inceperea negocierilor pentru forma finala a contractului de privatizare cu cei doi investitori acceptati in finala pentru cumpararea pachetului de 69,9% din actiuni - National Bank of Greece (NBG) si OTP Bank.
Potrivit calendarului avut in vedere de Comisie, negocierile ar urma sa se incheie pana pe 23 august, iar pana la sfarsitul lunii august cele doua banci sunt asteptate sa depuna ofertele finale imbunatatite.
Potrivit informatiilor de pe piata, numai una din cele doua oferte financiare deschise martea trecuta de Comisia de privatizare depaseste pragul de 500 de milioane de euro, in conditiile in care presedintele CEC, Eugen Radulescu, sustine ca pretul nu ar putea cobori pana la acest nivel.
Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, care este si seful comisiei de privatizare a CEC, a declarat ca ofertele depuse de cei doi finalisti pentru preluarea controlului CEC sunt "in limitele acceptabile". Oricum, in conditiile in care informatia privind una din oferte circula deja, ramane de vazut daca cealalta banca va gasi de cuviinta sa pluseze in faza ofertelor imbunatatite suficient incat sa se asigure ca intrece oferta concurenta.
Oficialii OTP Bank au declarat ca banca ungara a depus o oferta "corecta si realista" pentru preluarea pachetului de 69,9% din actiunile CEC. De cealalta parte, reprezentantii NBG s-au abtinut de la comentarii. Tot OTP, care are un istoric de casa de economii asemanator CEC-ului, desi mult mai scurt decat al acesteia, a anuntat ca "in mod categoric" va trebui sa recurga la o majorare de capital pentru a finanta preluarea controlului asupra CEC. Pana in prezent, ambii investitori s-au abtinut de la declaratii publice privind planurile pe care le au in cazul castigarii competitiei. Prin contract, statul intentioneaza sa pastreze profilul CEC de banca pentru clientela cu venituri scazute, inclusiv din zona rurala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO