Bănci și Asigurări

CEC iese la bataie pe piata creditului ipotecar cu 9,75% dobanda fixa

23.09.2005, 17:32 27

Dupa ce a primit recent toate autorizarile necesare operarii ca banca comerciala, CEC incearca sa lanseze de saptamana viitoare un atac in forta pe piata creditului, prin produse in lei la dobanzi sub cele ale concurentei.

Datorita lichiditatilor consistente de care dispune, CEC scoate la bataie incepand de luni un credit ipotecar si un credit pentru investitii imobiliare, la o dobanda de 9,75% pe an, fixa in primii trei ani de la contractare.

"Avem foarte multe lichiditati, iar lansarea noului pachet de credite in lei o data cu intrarea in vigoare a normei BNR privind limitarea creditului in valuta este o simpla coincidenta", a declarat Eugen Radulescu, presedintele CEC.

Oferta mai include un credit pentru turism, altul pentru studii si un al treilea pentru nevoi medicale, toate la o dobanda variabila de 15% pe an.

"Pentru sume mai mici, dobanzile sunt mai ridicate in conditiile in care costul de administrare este acelasi cu cel aferent unui credit de valoare mare", explica Radulescu.

Aceeasi dobanda de 15% va fi valabila si pentru creditul auto, la care dobanda era pana acum de 17% pe an, precum si pentru creditul pentru cumpararea de bunuri de uz casnic.

CEC mai vine cu o varianta de credit pentru investitii imobiliare cu dobanda variabila, care scade de la 16% la 14% pe an. "Am transferat in beneficiul clientului ceea ce am castigat din reducerea rezervelor minime obligatorii la lei", spune Radulescu.

In acelasi timp, banca se pregateste sa profite de reteaua extinsa de unitati din zona rurala, lansand un "credit rural", in valoare de pana la 750 de lei si cu scadenta de maximum un an, pentru nevoi nespecificate, la o dobanda de 13,75% pe an.

Planul CEC de a atrage mai multi clienti include si un credit de refinantare a altor credite contractate anterior, pentru care va percepe o dobanda de 12% pe an, fixa in primii trei ani.

Un alt proiect in pregatire este posibilitatea deschiderii de conturi in valuta, probabil din trimestrul al patrulea, ceea ce ar urma sa aduca mai multi clienti din categoria firmelor. De asemenea, CEC va incerca sa profite de actuala conjunctura prin lansarea unor credite in valuta, mai ales pentru persoane juridice.

De unde va procura CEC valuta necesara? "De la importatorii pe care speram sa-i atragem sa-si deschida conturi la noi, din operatiuni de swap valutar, precum si dintr-un imprumut de la BERD, in valoare de 10 milioane de euro, care este in stadiul de negocieri", a declarat Eugen Radulescu.

In ceea ce priveste riscul valutar aferent creditelor in devize, el apreciaza ca vor mai exista si episoade de depreciere a leului, desi tendinta pe termen lung va fi de apreciere.

Radulescu afirma ca banca a avansat si cu proiectul transferurilor internationale de bani, care ar urma sa fie lansate "foarte curand".

"Vom percepe un comision de 4-5%, iar serviciul va fi oferit in toate unitatile, pentru lei, precum si in 400 de locatii pentru valuta", afirma presedintele CEC.

In decembrie, mai tarziu decat se anuntase initial, banca urmeaza sa emita si primele carduri de debit, iar din trimestrul I 2006 si carduri de credit. De asemenea, Radulescu spune ca va intra in functiune o retea de 137 de bancomate si 1.000 de POS-uri, acestea din urma permitand retrageri de numerar si in localitatile mici in care nu exista bancomate.

CEC nu abandoneaza nici vechiul statut de institutie specializata in economisire. "Mentinem dobanzile la depozite in jurul a 7% pe an, ceea ce inseamna ca deponentul nu pierde in ipoteza unei inflatii de 6% in 2006, adica chiar mai mult decat prognozeaza BNR", afirma Eugen Radulescu. CEC va lansa si un nou produs de economisire, cu sume fixe depuse lunar, precum si cu facilitatea de retragere de numerar oricand doreste clientul fara a pierde dobanda - situata in jurul a 6,5-7,25% pe an, in functie de suma depusa.

In paralel cu aceste proiecte, CEC continua procesul de restructurare, personalul urmand a fi diminuat de la sub 9.000 de angajati in prezent la circa 7.600 spre sfarsitul anului.

Banca se afla in plin proces de privatizare, Societe Generale, Raiffeisen, OTP Bank si Monte dei Paschi di Siena intrand in aceasta saptamana in camera de date. Asteapta la rand EFG Eurobank, National Bank of Greece, Dexia si Erste Bank.

Dupa depunerea ofertelor preliminare neangajate, anticipata pentru sfarsitul lui octombrie (28 octombrie data estimativa), bancile vor putea evalua inca o saptamana situatiile financiare ale CEC. Procesul va fi cu atat mai dificil cu cat schimbarile survenite in activitatea bancii modifica profilul ilustrat in urma operatiunii de due diligence realizate in primavara de consultantul statului, banca americana JP Morgan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO