Bănci și Asigurări

CEC este om prioritate pentru noi, spun ungurii de la OTP

15.02.2005, 00:00 19



OTP, cea mai mare banca din Ungaria, este interesata de preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), pe care o considera un obiectiv important in cadrul programului de extindere in Europa Centrala si de Est, transmite Reuters.



"Anticipam o competitie puternica in ceea ce priveste CEC, dat fiind ca interesul investitorilor in regiune s-a majorat, iar numarul bancilor aflate la vanzare a scazut", a declarat presedintele OTP, Sandor Csanyi.



OTP vizeaza o cota de 10% din piata bancara a tuturor tarilor pe care este prezenta, si urmareste cu atentie oportunitatile de achizitie din Europa Centrala si de Est si din regiunea balcanica, desi ar prefera sa cumpere active in cadrul proceselor de privatizare, a adaugat el.



Privatizarea CEC a mai trezit interesul grupurilor Raiffeisen Bank, Bank Austria Creditanstalt si Erste Bank.



In ultimii ani, OTP s-a extins in mod sustinut in regiunea din Europa Centrala si de Est si in cea balcanica, unde ritmul de crestere al beneficiilor rezultate din operatiunile bancare este rapid.



In anul precedent, grupul ungar a obtinut de la subsidiara sa DSK din Bulgaria, achizitionata in 2003, un profit net de 132,5 milioane de dolari, in crestere cu 31,6% fata de anul precedent.



Totodata, OTP a preluat recent Nova Banka din Croatia, in schimbul a 236 milioane de euro si a anuntat ca vizeaza si alte achizitii in aceasta tara, precum si extinderea in Slovacia.



In anul 2004, OTP a inregistrat un profit net de 140,1 miliarde de forinti (740 de milioane de dolari), cu 4% mai mult decat previzionasera analistii si cu 68% peste nivelul din 2003.



Directorul financiar al grupului, Zoltan Speder, a estimat pentru acest an un avans al profitului net de 10%, un ritm de crestere mai mic decat cel din anii precedenti, dar considerat satisfacator de catre analisti.



OTP a mai incercat sa participe, in Romania, la privatizarea BanciiComerciale Romane, oferta sa fiind insa descalificata.



In vara lui 2004 grupul ungar a preluat RoBank - o institutie bancara de talie mica, dar care i-a permis obtinerea licentei si intrarea pe piata locala. Pana in prezent, OTP a amanat schimbarea numelui bancii romanesti.



Procesul de privatizare a CEC este preconizat sa se incheie pana la finele anului in curs, dupa ce Guvernul va aproba strategia de vanzare. Banca de investitii JP Morgan a fost angajata sa finalizeze proiectul strategiei de privatizare in luna februarie.



CEC are un capital social de 1.497 de miliarde de lei, un numar de peste 9.000 de salariati si o retea teritoriala formata din mai mult de 1.400 de unitati, care reprezinta principalul sau element de atractivitate in primul rand pentru bancile straine interesate sa inte pe piata romaneasca dar nu au facut-o pana acum. Activele CEC au urcat pana la sfarsitul anului trecut la circa 1,4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO